StoryEditorOCM
ŽupaOPĆINSKO VIJEĆE ŽUPE DUBROVAČKE

U Kuparima će se graditi kompleks kakav u Hrvatskoj još nije viđen

13. rujna 2018. - 09:38
Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja 'Kuprai I' usvojena je na danas održanoj sjednici Oćinskog vijeća Župe dubrovačke. Kako je istaknuo pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić, bilo je potrebno ponovo donošenje ove odluke jer je došlo do zastoja u realizaciji projekta, a protekle su dvije godine od njezinog prethodnog donošenja.
Tijekom rasprave vijećnik Marko Miloslavić, kazao je kako je donošenje odluke nastavak nečega već dogovorenog na većoj razini i to treba učinitI. Međutim, smatra kako brojka od 1500 ležaja, koja se spominje u dokumentaciji, prevelika.
-Postavlja to brojne izazove, tko će raditi u komplesku, koliko ćemo dobiti, a koliko izgubiti i kakve će biti ekološke posljedice. Tu je i ograničena prometna mreža i ne vidim kako se mi kao lokalna zajednica tu možemo uklopiti. Dajemo puno, a dobivamo samo mrvice, namamo baš puno koristi i smatram da pilamo granu na kojoj sjedimo. Uništavamo prirodne resurse i dogoditi će nam se slučaj Španjolske ili Grčke- ustvrdio je Miloslavić.
Odgovarajući Miloslaviću, načelnik Silvio Nardelli je kazao kako nema mjesta zabrinutosti kada je u pitanju kapacitet kompleksa.
- Investitor nam je uputio smjernice, kapacitet će biti smanjen ispod pet stotina kreveta. Imamo garanciju 'Four Seasonsa' da će se u Kuparima graditi kompleks kakav u Hrvatskoj još nije viđen. Znamo da će faliti radne snage, ali kapaciteti nisu upitni. Ponosni smo na taj projekt i na to koliko je lokalna zajednica dobila. Možemo biti više nego zadovoljni jer je sama grupacija smanjila kapacitete – kazao je Nardelli
Pročelnik Marić je također kazao kako Župa još uvije nije ni blizu kapaciteta koje je imala prije Domovinskog rata.
Vijećnik Antun Bašić, također je pitao kada će početi radovi u Kuparima i može li investitor početi s rušenjem hotela.
- Općina ima obvezu izradu Urbanističkog plana plana uređenja i ne znamo koliko će to trajati, a investitor može za to vrijeme krenuti sa rušenjem, izuzev hotela Grand. Može početi i sa pripremom projektne dokumentacija. Teško je reći kada će kompleks otvoriti svoja vrata gostima, ali rokovi za investitora počinju kada se usvoji Urbanistički plan – kazao je Nardelli.
Budući su prilikom donošenja Odluke o izradi Urbanističkog plana Kupari vijećnici Miloslavić i Bašić bili suzdržani, načelnik Nardelli pitao ih je ima li ova Odluka nekih manjkavosti ili imaju neka saznanja da nešto nije dobro urađeno pa da se to popravi.
-Sporna je odluka države, a ne općine i to je razlog zašto sam bio suzdržan – kazao je Bašić..
16. travanj 2024 15:27