StoryEditorOCM
ŽupaPROSLAVA U POSTRANJU

Obljetnica rođenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić iz Makoša

Piše DV
14. kolovoza 2018. - 12:16

Župa Velike Gospe Postranje organizira proslavu u prigodi 130. obljetnice rođenja i krštenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić, redovnice rodom iz ove župe za koju je zajedno s njezinim susestrama nedavno pokrenut postupak za proglašenje blaženima. Proslava će biti u petak, 17. kolovoza, u župnoj crkvi u Postranju, najavljuje župnik don Nikola Berišić.

Svečano euharistijsko slavlje u 17 sati i 30 minuta predvodit će biskup Mate Uzinić, dubrovački biskup, izvješće o otvorenju kauze za proglašenje blaženima ili deklaracije mučeništva s. Žarke Julijane Ivasić i šest  susestara mučenica, među kojima je s. Trofima ( Made) Miloslavić, dat će postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić, a okupljenima će se obratiti i s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarice Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba. Potom slijedi koncert Zbora sestara milosrdnica iz Splita.

Sestra Trofima (Made) Miloslavić rođena je 17. kolovoza 1888. u mjestu Makoše, tadašnja općina Dubrovnik, od oca Vida i majke Ruže, rođ. Kristović. Istoga dana krštena je u župi sv. Marije Mandaljene u Mandaljeni, navodi župnik Berišić.

U Družbu sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskog je stupila 14. siječnja 1912. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1914., a doživotne 3. svibnja 1921. godine u Zagrebu. Radila je kao bolničarka u Mostaru i u Rijeci. Komunističke vlasti odvele su je iz Rijeke u Sloveniju te su je 1. prosinca 1945. zatočile u Rajhenburgu, Brestanica u Sloveniji. Na slobodu je puštena 12. rujna 1950. godine, nakon pet godina zatvora. Potpuno iznemogla, iscrpljena i shrvana bolešću, stigla je u Goricu u Italiji, gdje je našla utočište kod sestara Naše Gospe, a potom je 20. rujna 1950. prevezena u Družbinu zajednicu u Centocellama, u Rimu. Nažalost, ni najstručnija liječnička pomoć nije joj mogla vratiti uništeno zdravlje. Dva i pol mjeseca nakon izlaska iz zatočeništva umrla je u Rimu, 26. studenoga 1950. u 62. godini života, od posljedica mučenja u zatvoru. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verano, stoji u njezinoj biografiji.

S obzirom na to da je više redovnica Družbe sestara milosrdnica svetoga Vinka stradalo krajem  Drugog svjetskog rata i u poraću postupak za njihovo proglašenje blaženima objedinjen je u jednu kauzu pod nazivom Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob, s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. Postupak je svečano otvoren u Gospiću, 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, a otvorio ga je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, navodi don Nikola Berišić.
 

18. travanj 2024 20:07