StoryEditorOCM
PrimorjeNA 30 GODINA

Država daje u zakup bivše dječje odmaralište Vračar u Slanome

Piše DV/jutarnji.hr
11. studenog 2018. - 10:21
Ministarstvo državne imovine jučer, 10. studenoga, raspisalo je javni natječaj za zakup bivšeg dječjeg odmarališta “Općina Vračar”, u Slanom, središtu općine Dubrovačko primorje. Bivše odmaralište nudi se u zakup na 30 godina u ugostitljsko turističku namjenu, a počena cijena godišnjeg zakupa je 137.180 kuna. Odmaralište obuhvaća 6.859 četvornih metara kuće i dvorišta.

Natječaj je otvoren do 10. prosinca. Zakupnik je dužan u roku od 3 (tri) godine od dana sklapanja ugovora o zakupu staviti nekretninu u funkciju kojoj je ista namijenjena. 

Kako piše jutarnji.hr, Ministarstvo državne imovine raspisalo je natječaj za zakup čak 15 odmarališta na Jadranu koja su u bivšoj državi koristili radnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a koja ni danas, nakon 27 godina od raspada Jugoslavije, nemaju riješene imovinsko-pravne odnose i u zemljišnim knjigama upisana su kao društveno vlasništvo i općenarodna imovina. Najveći broj oglašenih nekretnina nalazi se u Gradcu, kod Makarske.

Ministarstvo državne natječaj je raspisalo temeljem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, u kojem stoji kako je “do sklapanja međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja, Ministarstvo ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili u neki drugi oblik raspolaganja do najviše 30 godina nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Republike Hrvatske ili koje su upisane kao društveno vlasništvo ili općenarodna imovina s pravom korištenja subjekata koji u RH nemaju sjedište i pravnu osobnost i na koje se primjenjuje zabrana temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava pravnih osoba na teritoriju Hrvatske”.

- Rješavamo problem s kojim se nitko nije htio suočiti sve ove godine. Riječ je o objektima gdje nije utvrđen vlasnik, a u zemljišnim knjigama je to društvena imovina, a korisnici su bili iz BiH i Srbije. Susjedi su, za razliku od nas, prodavali našu imovinu, a mi je samo stavljamo u funkciju jer ta imovina ugrožava zdravlje i sigurnost naših ljudi i turista - izjavili su iz Ministarstva državne imovine za jutarnji.hr.
20. travanj 2024 09:58