StoryEditorOCM
PrimorjePOČELE SPORTSKE IGRE MLADIH U SURADNJI S MUP-OM

Iz Slanoga krenuo plamen Plazma sportskih igara mladih

10. travnja 2018. - 19:36

U Slanom je danas zapaljen plamen Plazma Sportskih igara, a baklja Igara je krenula na turneju po svim mjestima Hrvatske gdje će se igrati sportske igre osnovaca i srednjoškolaca. Baklju je upalio vaterpolist Marko Bijač u pratnji učenika OŠ Slano, a početku nove sezone Sportskih igara mladih nazočio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u sklopu programa predstavio nacionalnu preventivnu kampCopyanju „Zajedno više možemo – u akciji s policijom“ koju će partnerski provoditi Ministarstvo unutarnjih poslova i Plazma sportskih igara mladih.
Riječ je o velikoj nacionalnoj kampanji koja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje.
- Za MUP i za policiju se obično misli da se bavi samo represivnim akcijama, međutim ono na čemu minsitarstvo insistira je preventiva. Ona je najbolji put kako smanjiti i broj kaznenih dijela i nesreća u prometu i svega što je problem ne samo u hrvatskom društvu.Zato koristimo svaku akciju i inicijativu poput Plazma Sportskih igara mladih kako bi udružili napore u obraćanju djeci kroz sport. Prekrasna je slika vidjeti ovu djecu sa oznakama hrvatske policije a to je način kako se približiti jedni drugima. Djecu treba okupiti oko sporta jer sport ima moć da okupi svijet i ljude, on stvara nadu i ruši barijere među ljudima, a to je i poruka svih naših preventivnih programa kojima želimo djeci osigurati kvalitetan odgoj i obrazovanje - rekao je ministar Davor Božinović. Posebno je pozdravio učenike iz OŠ Smokovljana koji su nedavno pobijedili u akciji prometna učilica i postali državni prvaci u poznavanju prometnih pravila.
Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2018. godini održati će se po 22. puta. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika).Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U proteklih 21 godinu Sportske igre mladih okupile su preko 1.200.000 djece i mladih.

25. travanj 2024 17:31