StoryEditorOCM
PrimorjeMUŠKARCEI ŽENE: TAKO SLIČNI A OPET RAZLIČITI

Šest fraza koje muškarci i žene različito shvaćaju

Piše PSD.
28. siječnja 2018. - 16:57

Muškarci i žene na mnoge situacije gledaju drugačije, a na mnoga pitanja drugačije i reagiraju. “Bright Side” je izdvojio 6 fraza koje ne znače isto za pripadnike dvaju spolova. Ne ulazeći u suštinu i bez namjere da stvaramo "kavansku raspravu" o muškom i ženskom poimanju svijeta,  Prosudite sami radi li se o nepisanim pravilima, greškama ili smo je to samo stoga što smo različiti?

Hajdemo razgovarati
Muškarci ovakve pozive čuju kao problem koji treba riješiti te, ako čuju ovu frazu, za njih to znači da je nešto pošlo krivo i naopako.
Ženama je komunikacija sredstvo povezivanja s partnerom, a prijedlog za razgovor nema istu svrhu kao za muškarce, ali ih odbijanje razgovora može uznemiriti

Ti me ne slušaš
Muškarci bolje sagledavaju informaciju ako razmišljaju o njoj, te stoga često izgledaju nezainteresirani zbog toga. Ali, u stvari pažljivo slušaju.
Žene obično izražavaju zabrinutost gestama i(li) uzdasima, shvaćajući razgovor na osobnoj razini, što muškarci često ne mogu razumjeti.

Idemo to zajedno uraditi
Muškarci ne vole dijeliti svoje pobjede, žele pohvale samo za sebe i stoga nisu tako dobri u timskom radu ka ožene. Ovaj zaključak psihologa mnogim se muškarcima neće dopasti niti će ga prihvatiti.
Znanstvenici ističu da hormon oksitocin čini žene društvenijim bićima od muškaraca. Stoga je ženama od velikog značaja da sve što rade, rade zajedno jer sebi dokazuju da nisu same.

Pusti me na miru
Kada dođe do komplikacija, muškarci rijetko govore o problemima. Njima je, uobičajeno, potrebna šutnja kako bi "u sebi" prevazišli stres ili "sami sa sobom" razmislili o problemu.
Žene često pokušavaju manipulirati muškarcima upravo svojom šutnjom, što muškarci jednostavno- ne razumiju. Poznata je šala kako žene misle da je njihova šutnja kazna za muževe...

Kasnije ćemo o tome razgovarati
Za muškarca “kasnije” predstavlja neutralnu riječ, jer im misli mogu biti okupirane i nečim drugim.
Žene su, međutim, kažu psiholozi, kao multipraktik: nije im nemoguće da rade više stvari istovremeno. Stoga prijedlog muškarca da se razgovor/diskusija odloži za kasnije ženama katkad zvuči kao uvreda.

U redu
Muškarci nisu tako emotivni kao žene, što se najčešće uočava upravo u govoru. U osobnom vokabularu koriste mnogo manje epiteta te im je sasvim normalno reći “u redu”, “dobro” ili “OK”.
Žene dnevmno izgovore oko 20.000 riječi, što je 1,5 puta više od muškarca. Kako bi svaku svoju emociju iskazale živopisno (i uvjerljivije), žene često koriste riječi “izvanredno”, “(pre)divno” isl. te im, u tom kontekstu, riječ “dobro” katkad zvuči grubo, ignorirajući i slično.

25. travanj 2024 10:53