StoryEditorOCM
PrimorjeKONTRA AZILA

MRČEVO ODLUČNO Kučki i turizam ne idu zajedno!

Piše Ahmet Kalajdžić/SD
8. prosinca 2017. - 14:37

- Glasali smo za njih da dođu na vlast, ali neka to cijene i pomognu nam. Jer, azil i turizam ne idu zajedno, tad nema ni turizma ni razvoja: doći će psi lutalice, a otići turisti!

Kažu to mještani sela Mrčevo, 20 kilometara zapadno od Dubrovnika koji su su kratko nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković obznanio da će se "budući azil za napuštene životinje nalaziti u neposrednoj blizini Mrčeva, s čime su upoznati i suglasni mještani tog sela". Franković je rekao i da se "pregovara s vlasnikom zemljišta o otkupu potrebne parcele", nakon čega su mještani promptno reagirali te su se na sastanku mjesnog odbora svi nazočni potpisali izjašnjavajući se protiv izgradnje azila.

-Mještani su protiv, a kao razloge protivljenju su naveli buku, lavež i moguću pojava pasa- skitnica. Osobno sam kao prijatelj životinja imao ideju da se azil gradi nedaleko naselja. Imao sam viziju se napravi azil i razvija ruralni turizam. Međutim, to je mještani ma nespojivo i ja prihvaćam njihovo mišljenje- rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Mrčevi i vijećnik Gradskog vijeća Dubrovnika Ivo Lučić.

Na samom ulasku u Mrčevo kuću gradi Dario Ivanković. Kaže da ga je kao elektromehaničara život odveo od Mrčeva, ali se odlučio vratiti i tu graditi budućnost:- Kad konačno dobijemo pitku vodu i kad nam izgrade kvalitetniju cestu, dobit ćemo razvojnu šansu o kojoj sada možemo samo sanjati.

Vino, masline, obnovljene stare kuće te izgrađene nove s bazenima dat će turizmu stoljetni iskorak. Azil bi nas vratio 200 godina unatrag. Naglašavam: nitko od nas nije protiv slobodne volje vlasnika parcele da je proda kome želi, ali smo protiv preseljenja azila koji bi privukao pse skitnice, a otjerao turiste. Nakon toga bi neodgovorni sugrađani svoje neželjene pse ostavljali već na prilazu našem selu, a ne da ih predaju izravno u azil, kao što je slučaj s privremenim azilom na Žarkovici- izričit je Ivanković.

Kratko po ulasku u selo, netko je od mještana Mrčeva već na prvom je raskrižju postavio platnenog psa kao nijemu poruku kako nisu protiv pasa uopće, ali ne žele azil. Mjesni pričuvni vatrogasac Ivica Bule priznaje:- Volim pse, ali i tišinu! Ne želim azil 500 metara zračne linije od kuće. Dovoljan mi je zborni lavež seoskih pasa kad lovci u nedjeljni lov dođu s psima. Stoga sam se i ja potpisao protiv izgradnje azila na Lučićevoj i susjednoj parceli Antuna Banovca.

Mrčevljani kažu da shvaćaju želju Dubrovčana da s Žarkovice uklone postojeći azil u neadekvatnim uvjetima. Tvrde da su protiv njegova preseljenja na predio Gaj, nedaleko središta sela:- I nas je trebalo upoznati s idejom o gradnji azila nedaleko naših kuća. Kučki trebaju bolje uvjete, ali i mi ih želimo. Ljeti će turisti s kruzera autobusima prije doći u 20 km udaljeno Mrčevo nego kroz gužvu i kolone do samo 2,5 km udaljenih Pila i zidina Grada.

Voda je stigla u Ljubač, Kliševo i Gromaču, ne i u naše Mrčevo. Iako iz tih sela kažu da kvaliteta ne odgovara za piće, porazan je podatak kako u 21 stoljeće Dubrovnik u neposrednom susjedstvu nije riješio taj važni problem. Nismo protiv pasa, čipirali smo ih i brinemo o njima, što bi svi trebali- pričaju Mrčevljani među kojima je možda najkonkretniji Stijepo Radiš:

-Osobno nisam protiv gradnje groblja za kućne ljubimce, jer nam treba i taj komunalni sadržaj. Ali, uz vodu i kanalizaciju Mrčevu fale ljetna pozornica, uređena taverna i prostor oko seoske lokve te sadržaji koji će ispuniti napuštenu zgradu osnovne škole pred kojom me, po završetku nastave, sjećam se, znala baba dočekati i reći:- Ajde koze vrati u tor, neće škola pobjeći!

 

21. travanj 2024 15:07