Županija Dubrovačko primorje

OSMO IZDANJE FESTE

U Kliševu danas 'Uskrs u Primorju'

OSMO IZDANJE FESTE

Danas, na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja u dubrovačkom selu Kliševo održat će se osma manifestacija Uskrs u Primorju koju od samog početka podupiru TZ grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik te TZ Dubrovačko-neretvanske županije.
Na ovoj manifestaciji, koja je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju, prezentirat će se tipični specijaliteti, običaji, a glavni dio programa su gostovanja kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja. Dubrovačko Primorje najpoznatije je po ‘penganju’ – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom, te Primorskoj svadbi.

Primorsku svadbu oživjet će Udruga Primorski svatovi, pa će se gosti i posjetitelji i ovom prilikom podsjetiti točno utvrđenih ceremonijala koji žive kroz stoljeća. Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjeluju Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton KUD ‘Stjepan Radić’, Pridvorje, KUD ‘Branimir 888’, Muć; KUU ‘Ivan Vitez Trnski’, Nova Rača – Bjelovar, HKUD ‘Fra Petar Bakula’, Posušje; KUD ‘Metković’, Metković; KUD ‘Sveti Juraj’, Osojnik i domaćini Udruga ‘Dubrovački primorski svatovi’.

Cilj manifestacije je oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika i cijele Dubrovačko – neretvanske županije, te njenog ravnomjernijeg razvoja.

Za sve zainteresirane osiguran je besplatni autobusni prijevoz s polascima s Autobusnog kolodvora Dubrovnik u 13 i 14 sati, kao i povratkom iz Kliševa u 18 i 19 sati.
Napominju kako se u slučaju lošeg vremena manifestacija odgađa za Mali Uskrs 23. tarvnja u 15 sati.

Naslovnica Dubrovačko primorje

Najčitanije

Trijumf HDZ-a

Trijumf HDZ-a
Ploče nisu više “Karamatićevo”. Od nedjelje su postale “Krešimirov grad”. Naime, tridesettrogodišnji diplomirani...
Trijumf HDZ-a

Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Šest tona mandarina za djecu Vukovara
Članovi Udruge branitelja Grada Ploča prikupili su šest tona mandarina u okviru akcije „Branitelji za djecu Vuko...
Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Norvežani u Pločama

Norvežani u Pločama
Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Pločama posjetili su učenici završnoga, desetoga, razreda osnovne škole Grue, p...
Norvežani u Pločama

Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najznačajniji datum u povijesti Ploča
Datum održavanja akcije „Zelena tabla – Mala Bara“, u kojoj je 14. rujna 1991. godine u Pločam...
Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najnovije