StoryEditorOCM
PelješacPROJEKT NISI SAM - ZAPOŠLJAVANJE ŽENA

DOBILE POSAO Brinu se za starije i nemoćne u Stonu, Janjini i Trpnju

Piše DV
18. prosinca 2019. - 10:59
Jučer je u Stonu u tvrđavi Kaštio predstavljen projekt ‘Nisi sam’ koji se odvija u sklopu Poziva ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’. Osim Općine Ston u projektu sudjeluju i Općine Janjina i Trpanj koje su zaposlile 13 žena nepovoljnog položaja na tržištu rada, koje se brinu za 76 starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici. Tijekom početka provedbe projekta broj krajnjih korisnika popeo se na 86 a očekuje se da bi mogao rasti i dalje.
Nazočne je pozdravio Vedran Antunica, načelnik Općine Ston, a projekt je detaljno prezentirala Valentina Vitković, pročelnica za kulturu Općine Ston, ujedno i voditeljica projekta.
„Projekt ‘Nisi sam’, osim što će pridonijeti rješavanju problema nezaposlenosti i socijalne isključenosti žena u ove tri općine na poluotoku Pelješcu, osnažit će i unaprijediti njihov radni potencijal i nakon završetka projekta, te će povećati razinu kvalitete života starijih i nemoćnih, kao i novozaposlenih žena i njihovih obitelji.“ – istaknula je Vitković.
Odluku je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a Regionalna agencija DUNEA, Općini Ston kao nositelju projekta, pružila je savjetodavnu potporu u pripremi i provedbi projekata uz pomoć HZZO-a, a koji je namijenjen zapošljavanju žena starijih od 50 godina, s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žena s invaliditetom, žrtvama trgovanja ljudima, liječenim ovisnicama, te ženama žrtvama obiteljskog nasilja i beskućnicama. Uz pomoć Centra za socijalnu skrb definirani su krajnji korisnici a radi se o starijima i nemoćnima na ovom području.
Nova zapošljavanja rezultat su projekta prijavljenog na Poziv ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’, u kojem su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 2.602.326,52 kuna iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom intenzitetu potpore. Projekt traje 30 mjeseci tj. do lipnja 2021. godine.
Kroz program se na području Republike Hrvatske planira zaposliti još tri tisuće žena koje će skrbiti oko 12 tisuća korisnika. Ukupni iznos bespovratnih sredstava koje pruža Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.’ iznosi 400.900.000,00 kuna, te se prihvatljivi troškovi projekta financiraju u potpunosti.
25. travanj 2024 08:20