StoryEditorOCM
PelješacBIVŠI HRVATSKI MINISTAR NA VRHU MALOSTONSKOG ZALJEVA

Medvedović: Ma kakva betonizacija, sadim masline! A kritičari nek' sklone olupine, one ugrožavaju školjke

29. kolovoza 2019. - 18:07
Bageri koji ovih dana 'operiraju' po zemljištu na vrhu Malostonskog zaljeva uzbunili su duhove mnogo dalje od Pelješca. A kako i ne bi, kad se zna da su u posebnom rezervatu strogo ograničene izgradnja i uništavanje vegetacije, kobne za očuvanje ekosustava i uzgajališta školjaka.
Vlasnik zemljišta, bivši hrvatski ministar Zvonimir Medvedović, u dijelu medija je prozvan da u sprezi s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike nakon 'pretvorbe' zemljišta iz šumskog u poljoprivredno, nadomak Malostonskog zaljeva planira izgradnju.

Samo pristupni put

Iz prozvanog Ministarstva se ograđuju, uz obrazloženje da su Zvonimiru Medvedoviću iz Zagreba 2017. godine izdali dopuštenje za obnovu i uređenje maslinika te izvođenje pristupnog puta masliniku u duljini od 27 metara.
- Zahvati su bili planirani na području Malostonskog zaljeva i Malog mora, zaštićenog u kategoriji posebni rezervat u moru gdje je prioritet zaštita mora. Zemljišta su se nalazila u vlasništvu g. Medvedovića, katastarske kulture maslinik, pašnjak i voćnjak dok je u naravi sve bio zapušteni maslinik. Nositelj zahvata dobio je ograničenje za uklanjanje dijela drvenaste vegetacije uz obvezu ostavljanja pojaseva postojeće vegetacije te podizanje novog nasada maslina u skladu s načelima ekološke poljoprivrede. Dakle, dopuštena je bila isključivo revitalizacija zapuštenog poljoprivrednog zemljišta s ciljem uspostave ekološke proizvodnje, bez izvođenja zahvata gradnje i druge građevinske infrastrukture – pojasnili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
Njihovi kolege iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kažu kako je Medvedović još 2009. godine prijavio početak građenja ogradnog zida u k.o. Zaton Doli. Tu je očito i stao, jer iz Dubrovačko-neretvanske županije potvrđuju da njihov Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju na spomenutom području nije odobrio nikakav zahvat u prostoru, niti izdao ijedan akt za gradnju.
A što je s krntijama

Što smjera i imaju li njegovi susjedi iz Malostonskog zaljeva razloga za zabrinutost, pitali smo I investitora Zvonimira Medvedovića, koji se trenutačno osim maslinarstvom, bavi i iznajmljivanjem apartmana u Poreču:
- Nema govora o krčenju šume, a pogotovo ne o gradnji, što je tim ljudima? Lažu da ću nešto graditi. Namjeravam obnoviti maslinike, potpuno su bez veze te priče o apartmanizaciji u Malostonskom zaljevu. A ako su domaći već toliko zabrinuti za ekosustav, zašto se ne brinu zbog silnog otpada uz stonsku benzinsku crpku? Tamo ima 50 krntija automobila, gdje staro ulje protječe kroz krševito područje i ulijeva se u Malostonski zaljev. I nisu samo olupine tu, ima i rastavljenih automobila, izvađenih motora, zar to nije prijetnja okolišu? O tome nitko ne vodi brigu, a kad ja nešto napravim, odmah se diže bura. I prije 10 godina me se prozivalo da sam doveo bagere, a sad je tamo uzoran maslinik – negodovao je 76-godišnji Medvedović koji je 1990. u prvoj hrvatskoj vladi premijera Stjepana Mesića bio ministar zadužen za robni promet, a u drugoj vladi Josipa Manolića - ministar bez lisnice. Preklani se njegovo ime spominjalo u sudskom procesu, gdje ga se teretilo da je ime fiktivnog duga supruzi i sebi prebacio 20,3 milijuna kuna s računa tvrtke Medfin, bivše Zagrebačke štedionice.
Na naš upit što danas radi teška mehanizacija na vrhu zaštićenog rezervata, Medvedović ponavlja da je sve to zbog maslinika. Školjkari pozorno prate događanja:
- U ovom trenutku nismo ugroženi, no tko zna što budućnost donosi. Nas 40 živi od školjkarstva, mučimo se svaki dan oko dozvola za kopnene zone, oko plasmana proizvoda, borimo s predatorima koji napadaju školjke...ako se bilo što dogodi, budite uvjereni da ćemo reagirati jer nam je ovo izvor egzistencije – kaže predsjednica udruge malostonskih školjkara Marija Jelić.
Da neće biti betonizacije blizu rezervata jamči i stonski načelnik Vedran Antunica koji tvrdi kako u prostorno-planskoj dokumentaciji gradnja nije predviđena u tom dijelu.
Pano je susjedov!
Medvedović je odbacio odgovornost za postavljanje famoznog mega panoa koji su neki žitelji povezali s početkom gradnje, te tvrdi da je pano na susjedovoj parceli. Iz Županije potvrđuju kako su za čest.zem. 370/3 k.o. Zaton Doli, 13. kolovoza primili zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za izgradju reklamnog panoa, investitora Anić Holding d.o.o., temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. No, s obzirom na poseban status Malostonskog zaljeva 'reklamne građevine' nisu predviđene.
Opasan 'poljoprivredni' zakon
Na događaje na vrhu Malostonskog zaljeva osvrnuo se i znanstvenik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr Nenad Jasprica. Upozorava na manjkavosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2013. i smara da je njime postavljen okvir za samovolju investitora uz pomoć političara moćnika. O tome se, podsjeća Jasprica, raspravlalo triput u proteklih 20 godina u HAZU, ali političari nisu reagirali na sugestije znanstvenika raznih profila. Inertni su, kaže, ostali i članovi Akademije (sveučilišni profesori) koji vode Znanstvena vijeća za zaštitu prirode te za poljoprivredu i šumarstvo.

19. travanj 2024 04:34