StoryEditorOCM
PelješacTRADICIJA JE NASTAVLJENA

Tko je uživao u Festi od kamenica?

Piše Ahmet Kalajdžić
snimio: Tonći Plazibat/HANZA media
24. ožujka 2019. - 09:32
Svi koji su se danas našli u Malom Stonu ni po čemu nisu mogli zaključiti da je još prije samo desetak dana održavanje tradicionalne Feste od kamenica bilo nešto što je graničilo s znanstvenom fantastikom. S tjednom "kašnjenja" Festa koja se tradiciponalno održava podovom blagdana sv. Josipa koji se štuje i kao zaštitnik kamenica, u Malom Stonu je ipak održana. A priče o pojavi opasnog norovirusa u dijelu uzgajališta Malostonskog zaljeva poput oluje su zaprijetile tragičnim posljedicama po uzgajivače koji upravo sredinom ožujka ubiru rezultate svog cjelogodišnjeg truda.

Medijska buka o opasnom virusu načinila je pometnju ali su i tada mnogi kamenice jeli, iako samo iz dijela uzgajališta u kojima nije utvrđena pojava norovirusa. Da bi dokazali kako su medijske spekulacije nepotrebno stvorile pomutnju u javnosti, brojni su školjkari pred objektivima fotoaparata i TV- kamera jeli te školjke i prkosili mogućoj opasnosti.

Naravno, nitko od njih nije obolio, ali ne stoga što su cijepljeni do sada neotkrivenim cjepivom, nego stoga što je kamenica bila i ostala delicija kojoj nema premca. Upravo to naglašava i državni tajnik Ministarstva turizma RH Frano Matušić koji je boravak u rodnom gradu iskoristio za neodgodivi posjet Festi od kamenica:

-Kamenica je bila i ostaje vodeći i najcjenjeniji gastronomski brand najjužnije hrvatske županije. Pokazalo se kako su ugled i kvaliteta kamenica jači od stvorene medijske bure koja im je prijetila, ali su se one oduvijek mogle bez prekida konzumirati. Analize su pokazale da 30 posto turista u Hrvatsku dolazi zbog gastronomije, a uz kamenicu, naš svjetski brand je i plavac mali te su to dva snažna razloga za dolazak turista u predsezoni.

Festa od kamenica je oduvijek bila i prilika da se domaći i gosti uz kamenice i vino te klapske pjesme naslade jelom kojim su se u srednjem vijeku i u doba Dubrovačke Republike prioritetno sladili vlastela, visoki kler i gospari iz Grada. Sada je to postala masovna delicija, a dokaz su i brojni gosti što su u Ston i Mali Ston stigli autobusima i osobnim vozilima od Istre do Prevlake te Austrje, Skandinavije, Njemačke i Češke. Privučeni priočom o afrodizijačnim svojstvima malostonske kamenice stigli su i gosti iz  Koreje, brodom iz Dubrovnika do mula u Malom Stonu uživali su uz pjesmu i svirku a potom nastavili na malostonskoj rivi i u betulama.

Goste su zabavili i članovi KUD Ponikovska poskočica.

Reportažu iz Malog Stona čitajte danas u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije, a do tada uživajte u fotografijama našeg fotoreportera Tončija Plazibata.
19. travanj 2024 06:03