StoryEditorOCM
PelješacVIŠI VETERINARSKI INSPEKTOR MILIVOJ DOMINIKOVIĆ POTVRDIO

Norovirus više nije prisutan, kamenice mogu ići u javnu potrošnju

Piše kf; Foto:
11. ožujka 2019. - 16:52
Uzorak uzet 5. ožujka s pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativan je na norovirus. Potvrdio je to službeno Milivoj Dominiković, viši veterinarski inspektor Ispostave Metković Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

- S pet kontrolnih točaka gdje je bio prisutan norovirus, nalazi zadnjeg uzorkovanja su negativni. Norovirus više nije prisutan, školjke mogu ići u javnu potrošnju – kazao je Dominiković.

Od pojave norovirusa u Malostonskom zaljevu, zbog čega je zabranjena konzumacija kamenica,  prošlo je 35 dana.
- Zabrana prometa je stavljena izvan snage, školjke su ispravne za javnu potrošnju iz onih zona koje su bile zabranjene, mogu se slobodno konzumirati i ići na tržište. Nema potrebe za ponovnim uzorkovanjem jer na svim kontrolnim točkama koje su bile pod zabranom svi su rezultati negativni, od Kuta, Hodilja do Bistrine i Malog Stona. Uvrštena je i zona Uskok koja nije bila u prijašnjim monitorinzima i ona je negativna – objašnjava Dominiković.

Laboratorijsku obradu je radio Veterinarski zavod u Splitu. Kontrola je provedena prvog, 20-og i 35-tog dana od pojave virusa. Zadnja kontrola j pokazala da norovirus više nije prisutan u moru.

- Ovlašteni laboratorij mi je poslao laboratorijsko izvješće i nalaz je negativan. Povećala se temperatura mora, virus je termostabilan pa na više temperature slabi. Bude on i u ljetnim mjesecima vjerojatno prisutan ali se ne može nametnuti a glavni indikator fekalnih kontaminacija mora i školjaka je Escherichia coli. Govorilo se u javnosti da nikako nije bilo kontrola na norovirus. Nije točno. Od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2018. svaki drugi mjesec su se uzimali uzorci na jednoj kontrolnoj točki iz Hodilja na norovirus. Nema hrane životinjskog podrijetla koja se više kontrolira od kamenice. Prošle godine u malostonsko područje Institut za oceanografiju je došao 200 puta. A Veterinarski zavod dvaput tjedno, a kontrolira se na sve teške metale, parazite, toksine, norovirus, e. Coli... - potvrdio je viši veterinarski inspektor Milivoj Dominiković.
25. travanj 2024 13:36