StoryEditorOCM
PelješacPROGRAM POTPORE KURIKULU

U Žrnovu Ruksak pun kulture

Piše Tekst i foto: Niko Perić
10. prosinca 2018. - 18:35
U ponedjeljak, 10. prosinca, na cjelodnevnom boravku održan je dopunski program potpore kurikulu u OŠ"Ante Curač-Pinjac" u Žrnovu.
 
Program zajednički provode Ministarstvo znanosti,obrazovanja i sporta,kaže ravnatelj škole Ante Radovanović Bjondo,koji izražava zadovoljstvo što je ministarstvo prepoznalo njihovu školu u kojoj su se provele radinice unutar programa "Ruksak pun kulture"-Umjetnost i kultura u vrtiću i školama, koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.To je Likovno -intedisciplinirana radionica s 20 učenika po 5 iz viših razreda OŠ "Ante urač-Pinjac" iz Žrnova. Bitna je kvaliteta u izvedbi kako bi škola dalje mogla koristiti ideju za rad s učenicima,ističe ravnatelj škole.
 
Djeca su bila pomiješana u grupama po različitim interesima,i svi su prolazili kroz sve radionice. Mješovite grupe su osmišljene kako bi se potaknuo timski rad i suradnja različitih područja u kojem bi svaki učenik dao najbolji dio sebe,čuli smo od voditeljskog tima: akademske slikarice Nina Bešlić i Ivana Kutuzović te Goran Gatalica,mag.edu.fizike,mag.kemije. Sveukupno su djeca pohađala u likovnoj radionici prostorno oblikovanj.Fizika-strujni krug.Zemljopis-nebeska tijela.Hrvatski jezik-haiku poezija.Tehnička kultura-rezanje,spajanje,sklapanje i mjerenje,dok su kroz Povijest umjetnosti obrađivali povijesni pregled Svemira.
 
Kroz pedagoško-edukativni karakter kombinacije znanja,vještina i kreativnosti, Goran Gatalica,fizičar i pjesnik je predstavio temu svemir sa znanstvenog stajališta prilagođenu učenicima.
 
Nina Bešlić i Ivana Kutuzović su učenike provele kroz povijesno- umjetnički kontekst svemira i njegovu suvremenu adaptaciju u mnogim dijelovima suvremenih umjetnika. Na kraju programa su učenici s Goranom Gatalicom obradili temu svemira u Haiku pjesništvu i sami su napisali po jednu svoju haiku pjesmu.
19. travanj 2024 16:28