Županija Pelješac

NAKON KATASTROFALNOG POŽARA NA PELJEŠCU

SPAS ZA MOKALO Marija Mrgudić i Tihana Lazović: nisu stari Grci bili ludi, sadit ćemo rogače!

NAKON KATASTROFALNOG POŽARA NA PELJEŠCU
Katastrofalan požar koji je nedavno zahvatio područje oko Orebića na poluotoku Pelješcu, polako, ali sigurno pao je u zaborav kako odgovornih institucija i pojedinaca, tako i hrvatske javnosti. No, ne i za stanovnike Mokala, malog naselja nekoliko kilometara udaljenog od Orebića, koji su u nedavnom požaru izvukli najdeblji kraj.

Čak su dva puta tijekom petodnevnog požara stanovnici bili evakuirani, a danima su golim rukama branili obiteljske kuće i polja. Upravo je ta priča o preživljavanju spojila dvije zanimljive, jake žene, Mariju Mrgudić, vlasnicu glasovite vinarije Bura-Mrgudić, te Tihanu Lazović, poznatu hrvatsku glumicu. Odlučile su, naime, saditi rogače!

„S Tihanom sam se upoznala na nedavnoj premijeri filma Alkesi u Orebiću. Film je sniman na Pelješcu, a djelovi koji su u filmu zeleni, bajkoviti, u stvarnosti su danas izgoreni. Zajedno smo posjetile opožarene lokacije i dogovorile smo se kako ćemo izgorena područja pošumiti rogačima. Oni jako teško gore i zaustavljaju vatru. Tihana kaže da će postati kraljica rogača!“-objasnila je Marija Mrgudić.

Inicijativa o pošumljavanju rogačima krenula je od Marije i njenog desetogodišnjeg susjeda Marka Tolja kojeg Marija ističe kao glavnog partnera u projektu. Mokalo se nalazi iznad ceste, na većoj nadmorskoj visini te uvijek na udaru vatre, a rogač je teško zapaljiv, odlično podnosi sušu i zaustavlja vatru, što su znali još i stari Grci koji su sva opožarena područja u prošlosti pošumljavali ovim zimzelenim, mediteranskim stablom.

Mariju i Marka podržat će cijelo Mokalo, svaka će kuća kupiti i donirati najmanje jednu sadnicu rogača, a udruga Za Orebić donirat će 50 sadnica. Prvu fazu pošumljavanja odradit će djeca iz Mokala na čelu s Marijom koja je već dugi niz godina jedno od vodećih imena hrvatske enologije.

„U srijedu imamo sastanak na kojem se nadamo našu akciju proširiti na ostala opožarena područja diljem Pelješca. U planu nam je povezati se sa Savezom izviđača Hrvatske koji pošumljavaju diljem Hrvatske tijekom cijele godine te zajedno s njima rogače posaditi na cijelom brdu iznad Mokala i Orebića. Sadnice rogača jednako je lako, ili teško, posaditi kao i bilo koju drugu sadnicu“-ističe Marija.

Kako nam kaže, na Pelješcu, koji često i apokaliptično gori, ne vodi se dovoljna briga o šumama. Svi požari su uglavnom šumski, a gospodarenje šumama za hrvatske je odgovorne institucije strani pojam. Pelješac, kao i otok Korčula, puni su guste borove šume i neprohodnog niskog raslinja, makije, što je iznimno pogodno za širenje požara.

Nakon katastrofalnog požara na Pelješcu i Korčuli 2015. godine, Hrvatske su šume posjekle stabla na područjima u svojem vlasništvu, a država je poklonila veliki broj sadnica masline s kojima je pošumljena opožarena područja. Maslina, a još manje bor nisu idealna prevencija protiv požara. Ali zato jest rogač koji ćemo za koju godinu, ističe Marija, gledati kako se njiše iznad Mokala.
Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije