Županija Pelješac

NAKON KATASTROFALNOG POŽARA NA PELJEŠCU

SPAS ZA MOKALO Marija Mrgudić i Tihana Lazović: nisu stari Grci bili ludi, sadit ćemo rogače!

NAKON KATASTROFALNOG POŽARA NA PELJEŠCU
Katastrofalan požar koji je nedavno zahvatio područje oko Orebića na poluotoku Pelješcu, polako, ali sigurno pao je u zaborav kako odgovornih institucija i pojedinaca, tako i hrvatske javnosti. No, ne i za stanovnike Mokala, malog naselja nekoliko kilometara udaljenog od Orebića, koji su u nedavnom požaru izvukli najdeblji kraj.

Čak su dva puta tijekom petodnevnog požara stanovnici bili evakuirani, a danima su golim rukama branili obiteljske kuće i polja. Upravo je ta priča o preživljavanju spojila dvije zanimljive, jake žene, Mariju Mrgudić, vlasnicu glasovite vinarije Bura-Mrgudić, te Tihanu Lazović, poznatu hrvatsku glumicu. Odlučile su, naime, saditi rogače!

„S Tihanom sam se upoznala na nedavnoj premijeri filma Alkesi u Orebiću. Film je sniman na Pelješcu, a djelovi koji su u filmu zeleni, bajkoviti, u stvarnosti su danas izgoreni. Zajedno smo posjetile opožarene lokacije i dogovorile smo se kako ćemo izgorena područja pošumiti rogačima. Oni jako teško gore i zaustavljaju vatru. Tihana kaže da će postati kraljica rogača!“-objasnila je Marija Mrgudić.

Inicijativa o pošumljavanju rogačima krenula je od Marije i njenog desetogodišnjeg susjeda Marka Tolja kojeg Marija ističe kao glavnog partnera u projektu. Mokalo se nalazi iznad ceste, na većoj nadmorskoj visini te uvijek na udaru vatre, a rogač je teško zapaljiv, odlično podnosi sušu i zaustavlja vatru, što su znali još i stari Grci koji su sva opožarena područja u prošlosti pošumljavali ovim zimzelenim, mediteranskim stablom.

Mariju i Marka podržat će cijelo Mokalo, svaka će kuća kupiti i donirati najmanje jednu sadnicu rogača, a udruga Za Orebić donirat će 50 sadnica. Prvu fazu pošumljavanja odradit će djeca iz Mokala na čelu s Marijom koja je već dugi niz godina jedno od vodećih imena hrvatske enologije.

„U srijedu imamo sastanak na kojem se nadamo našu akciju proširiti na ostala opožarena područja diljem Pelješca. U planu nam je povezati se sa Savezom izviđača Hrvatske koji pošumljavaju diljem Hrvatske tijekom cijele godine te zajedno s njima rogače posaditi na cijelom brdu iznad Mokala i Orebića. Sadnice rogača jednako je lako, ili teško, posaditi kao i bilo koju drugu sadnicu“-ističe Marija.

Kako nam kaže, na Pelješcu, koji često i apokaliptično gori, ne vodi se dovoljna briga o šumama. Svi požari su uglavnom šumski, a gospodarenje šumama za hrvatske je odgovorne institucije strani pojam. Pelješac, kao i otok Korčula, puni su guste borove šume i neprohodnog niskog raslinja, makije, što je iznimno pogodno za širenje požara.

Nakon katastrofalnog požara na Pelješcu i Korčuli 2015. godine, Hrvatske su šume posjekle stabla na područjima u svojem vlasništvu, a država je poklonila veliki broj sadnica masline s kojima je pošumljena opožarena područja. Maslina, a još manje bor nisu idealna prevencija protiv požara. Ali zato jest rogač koji ćemo za koju godinu, ističe Marija, gledati kako se njiše iznad Mokala.
Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Zapalilo se smeće na Grabovici

Zapalilo se smeće na Grabovici
Oko 6 sati ujutro došlo je do požara na Grabovici gdje se zapalilo smeće. U akciji gašenja požara sudjeluje 13 p...
Zapalilo se smeće na Grabovici

Automobil se prevrnuo na krov

Automobil se prevrnuo na krov
Na državnoj cesti D-8 oko 18:00 sati došlo je do teže prometne nesreće u kojoj je ozljeđena jedna osoba. Automob...
Automobil se prevrnuo na krov