StoryEditorOCM
PelješacMANIFESTACIJA KOJA PROMOVIRA KNJIGE I ČITANJE

AUDIO VIZUALNOM SLIKOVNICOM BAŠ, BAŠ TAKO JE NASTAO STON! započelo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

Piše DV Foto: DV
17. listopada 2018. - 21:46
Narodna knjižnici Ston, u ponedjeljak 15.10. započela je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja se održava niz godina, a ima za cilj promoviranje knjige i čitanja.
 
Ovogodišnja tema MHK je kulturna baština , a provodi se pod motom „Učitaj nasljeđe“ . S obzirom da kulturnu baštinu treba njegovati, čuvati i prenositi na mlađe generacije radionice u knjižnici imale su za cilj ne samo upoznati djecu s bogatom baštinom Stona nego ih potaknuti da je osjete, dožive i na taj način grade vlastiti identitet.
 
Program je započeo prikazivanjem audio-slikovnice naziva Baš, baš tako je nastao Ston! koju su izradila djeca i tete Dječjeg vrtića Ston, a koja na zanimljiva način govori o gradnji i postanku Stona.
 
Tekst za audio snimku je napisala je ravnateljica vrtića Katarina Vodopija , pripovijedala i sve tehnički dotjerala teta Valentina Baća, a knezu glas posudio dječak Hugo Cvjetanović . Na terasi knjižnice postavljene su dvije manje izložbe koja svaka na svoj način pokazuju kreativnost djece i mladih koja su različitim materijalima pokazala koliko dobro poznaju svoju kulturnu baštinu.
 
Prva izložba pod nazivom Suvenir Stona,nastala na radionicama keramike koju je vodila Romana Manenica , a edukativnim predavanjem upotpunila Marina Asturić , donosi zanimljivu priču o tradiciji, kulturi i povijesti našega kraja . Radionicu je financijski pomogla i Dubrovačko neretvanska županija. Kamena baština Stona , naziv je druge izložbe koju je vodila Valentina Baća, a kojom su djeca pokazala svu kreativnost i domišljatost u izradi najznačajnijih kulturnih spomenika Stona od recikliranog materijala.
 
20. travanj 2024 03:47