StoryEditorOCM
PelješacNAKON BURNE NOĆI

MINISTAR U OBILASKU POŽARIŠTA Krstičević zahvalio vatrogascima, u Orebiću se dogovaraju daljnji koraci

26. rujna 2018. - 11:26
Stanje na požarištima u Dubrovačko neretvanskoj županiji je kritično. Požar u Orebiću još uvijek nije stavljen pod nadzor gasitelja dok drugi veliki požar u dolini Neretve u općini Kula Norinska prijeti naseljenim mjestima, Kula Norinska, Matijevići i Momići. Vatra je došla stotinjak metara od obiteljskih kuća. Požarna fronta se prostire na preko pedeset hektara prostora a posao gasiteljima otežavaju jaka bura i nepristupačan teren.

Na samom ulazu u Orebić u naseljima Mokalo i Stankovići izgorjelo je nekoliko obiteljskih kuća. Ljudi su u strahu i panici proveli besanu noć.

U osam sati u Orebiću je pod predsjedanjem ministra obrane generala Damira Krstičevića započela sjednica kriznog stožera Dubrovačko neretvanske županije na kojoj su bili predstavnici županije Dubrovačko-neretvanske, općine Orebić, ravnatelj državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ivica Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, zamjenik dubrovačko neretvanskog župana, Joško Cebalo, predstavnici Gorske službe spašavanja te svih institucija koje djeluju u ovakvim kriznim situacijama.

General Krstičević se iz prve ruke na terenu upoznao sa razmjerima ovoga katastrofalnog požara koji je poharao okolicu Orebića. Pohvalio je tristotinjak gasitelja koji su nadljudskim naporima uspjeli obraniti kuće.

- Nažalost nekoliko kuća je i izgorjelo. Ali dobro je što nije bilo ozlijeđenih., kazao je general Krstičević na početku sjednice stožera za zaštitu i spašavanje koji je bio zatvoren za javnost.

- Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali u gašenju požara, vatrogascima, turistima i lokalnom stanovništvu. Takva suradnja dokaz je djelovanja Domovinske sigurnosti a zadaća Hrvatske vojske je pomoći narodu u nevolji-kazao je general Krstičević.
Od ranih jutarnjih sati požarište u okolici Orebića gase kanaderi, koji prethodnog dana nisu mogli djelovati zbog jake bure.
- Naši piloti su jako hrabri. Ali jednostavno nisu mogli djelovati zbog turbulencija koje su specifične upravo ovdje u Orebiću, kazao je Krstičević.
20. travanj 2024 06:37