StoryEditorOCM
PelješacLET IT SNOW...

FOTO Pelješac pod snijegom, na Korčuli mećava

Piše dv, Dora Mikelić

FOTO Marija Šegedin, Nikolina Jelušić, Saša Jeričević, Vesela Šegedin, Ivana Tvrdeić, Dario Cocović, Ana Miličić, Marija Šundrica
25. veljače 2018. - 15:19

Od Konavoskih brda do Pelješca i Korčule pristižu fotografije i sniježni videozapisi, a veliki ledeni val tek je na početku. Kakvih će samo motiva biti do srijede kad polarni zrak bude u punom zamahu...

Od jutros Korčulani svjedoče pravoj snježnoj mećavi. Ciklonalna, tzv. škura bura i susnježnica koja je padala u ranim jutarnjim satima, uz temperaturu oko nule, uskoro se pretvorila u nesvakidašnji prizor, nalete vjetra i snijega. Kako doznajemo od voditelja Nadecestarije Korčula Nedjeljka Poše, glavna otočna cesta je bez snijega i otvorena za promet.

„Situacija na otoku je pod kontrolom, ne cesti nema snijega i promet ze odvija bez poteškoća, sve rizične dijelove smo posuli solju. Iako se radi o prilično velikim pahuljama, zbog jake bure snijeg se za sad ne zadržava na relativno toplom tlu. Mjestimično se zadržao na području od naselja Žrnovo do Pupnata i to od pet do najviše deset centimetara. Trenutno je nezahvalno prognozirati kako će se situacija odvijati, ako nastavi puhati škura bura snijeg se neće zadržavati na tlu, a moguće je i da prestane padati ako se temperatura spusti još nekoliko centimetara“. – poručuje Nedjeljko Poša.

Kako doznajemo, u središnjem, nenaseljenom dijelu otoka Dubovu na tlu se zadržalo tek nekoliko centimetara snijega. Budući da je Dubovo mjesto na kojem se zadrži najdeblji snježni pokrivač, ujedno je i omiljeno mjesto Korčulana za uživanje u zimskim radostima, no otočani će morati pričekati malo više snijega.

Podsjetimo, prošle godine u ovo vrijeme na Dubovu je mjestimično napadalo i do pola metra snijega, a prije toga snijega nije bilo od 2009. godine. Na zapadnom dijelu otoka, odnosno u Blatu i Veloj Luci, snijeg uopće ne pada.

Dok otočani čekaju još koji centimetar snježnog pokrivača, na poluotoku Pelješcu su proglašeni zimski uvjeti. Kako doznajemo od voditelja Poše, najviše snijega ima na predjelu Kapetani iznad Orebića te između Trpnja i Kune do Potomja, nešto više od desetak centimetara. Kako bi se promet odvijao neometano, dvije ralice čiste ceste jutros od osam sati. Cesta kroz Pelješac je otvorena za promet, no isključivo uz zimsku opremu. Vozila bez zimske opreme policija isključuje iz prometa.

Napomena čitateljima iz cijele županije. Ako imate prilog za našu fotogaleriju, pošaljite ga na e-mail info@dubrovacki.hr ili u inbox.

24. travanj 2024 21:53