StoryEditorOCM
PelješacVEČER DALMATINSKIH NAPJEVA

OREBIĆ Drugi međunarodni susret klapa

Piše DV Foto: Vesna Mihelić Villi
9. listopada 2016. - 12:04

Zahvaljujući poglavito ženskoj klapi „Nava“ iz Orebića u subotu, 8. listopada, održan je u orebićkoj crkvi Pomoćnice kršćana II. MEĐUNARODNI SUSRET KLAPA pod nazivom “Pjesma je most među kulturama“.
Ova manifestacija je plod velike ljubavi i želje članica klape Nava da se tradicija klapskog pjevanja očuva i održi u kulturi njihovog kraja. Na temelju dugogodišnjeg klapskog iskustva duboko su uvjerene da nema ljepšeg i jednostavnijeg načina da se to ostvari od uživanja u pjesmi i đruženju, stvarajući dublje veze pomoću novih prijateljstava. Zato su posebno ponosne na napore koje ulažu u međuljudske odnose, trudeći se povezati klape sa raznih strana kroz opuštena i neusiljena druženja. I ovaj susret u Orebiču bio je jedno takvo prijateljsko druženje klapa: „Zvizdan“ iz Posušja, „Fritule“ iz Kopra / Slovenija, „Assa Voce“ iz Podgorice / Crna Gora, „Reful“ iz Splita, „Ošjak“ iz Vela luke, te „Geta“ i „Nava“iz Orebića, održano na radost i veselje mnogobrojne oduševljene publike, Pelješana, Korčulana, kao i stranih i domaćih turista. Nije ni čudo, jer su se sve spomenute klape, bez obzira na godine postojanja (najstarija klapa „Ošjak“ osnovana je još 1976, a najmlađa „Fritule“ 2012. godine) dokazale na brojnim nastupima, natjecanjima i gostovanjima. Ipak, najveći aplauz pripao je domaćinu susreta, klapi Nava, za svojevrstan „iskorak“ i svakako iznenađenje večeri: predivno izvedenu poznatu rusku pjesmu Večenji zvon.
Za rastanak s publikom savršeno je za Dan nezavisnosti odabrana i izvedena, udruženim, dobro usklađenim glasovima svih klapa zajedno, pjesma U boj, u boj...
I za sam kraj: možemo jedino poželjeti da se Međunarodni susreti klapa u Orebići što dulji niz godina održavaju u istom ovakvom prijateljskom duhu i ozračju i s istom ovakvom kvalitetom izvedbi. Onda im je još veća i popularnost i posjećenost zagarantirana, kažu organizatori.

23. travanj 2024 18:55