StoryEditorOCM
NeretvaBAKTERIJA SE ŠIRI MEDITERANOM

Grozna vijest s ušća Neretve, pronašli preko tisuću ljuštura zaštićene periske

Piše DV
4. siječnja 2020. - 17:40
Ornitološko društvo Brkata sjenica po Novoj godini se oglasilo na društvenim mrežama sa zabrinjavajućim izviješćem s ušća Neretve.

- Prošla je 2019. godina, puno obilazaka ušća, uživanja i evo prvi dan 2020. godine rano jutro, kao i obično, nalazimo se na ušću, uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku, nažalost, i jedan ne baš lijep detalj. Uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjaka koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo - navode iz Ornitološkog društva.

- Danas 2.siječnja 2020., ponovo odlazim na ušće s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća, koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove, prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije, opet je to velik broj). Među njima ima veliki broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm, ima i odraslih od pola metra do 70 cm. U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nismo sigurni jesi li žive, nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina. Širi se Mediteranom, a došlo je, nažalost, izgleda i na ušće Neretve - pišu iz Brkate sjenice.
19. travanj 2024 14:35