Županija Neretva

U METKOVIĆU U CRKVI SV. NIKOLE

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio osmoricu đakona

U METKOVIĆU U CRKVI SV. NIKOLE
U crkvi Svetog Nikole u Metkoviću, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, zaredio je za đakone osmoricu bogoslova, četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivana Odrljina (župa Presvetog Srca Isusova – Košute), Mirka Šakića (župa Gospe u Siti – Strožanac), Nikolu Šakića (župa Gospe od Pojišana – Split) i Slavka Volarevića (župa sv. Nikole – Metković). Za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja red đakonata primili su fra Slaven Čeko (župa Svih Svetih – Livno), fra Filip Čogelja (župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (župa sv. Ilije proroka – Metković) i fra Željko Štrbac (župa BDM Žalosne – Zagreb).

Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike iz župa iz kojih dolaze novozaređeni đakoni te njihove roditelje i rodbinu, nadbiskup Barišić je naglasio da je ovo đakonsko ređenje događaj značajan za čitavu Splitsko-makarsku nadbiskupiju i provinciju Presvetog otkupitelja.
- Danas zaređujemo svježe snage-nove buduće svećenike i redovnike. U ovoj našoj zemaljskoj radosti vjerujem da se uključuje i nebo. Gospodinu je drago što možemo danas proslavit ovo ređenje a kako se tek osjećaju sveti đakoni, Sveti Stjepan i Sveti Lovre-istaknuo je nadbiskup pozvavši okupljene vjernike da dostojno prime dar koji im Gospodin dariva u novozaređenim đakonima.

Nabiskup Barišić se u ovoj svečanoj prigodi prisjetio i misonara, Metkovca, blagopokojnog oca. Ante Gabrića koji je kao đakon katoličke crkve širio Evanđelje u Bengaliji u Indiji, gdje se svaki dan darivao svojim braći i sestrama.
- Vjerujem da naš otac Ante iz nebeske perspektive želi ohrabriti ove đakone, kazao je nadbiskup u nadahnutoj propovijedi.
Sam čin zaređenja osmorice đakona započeo je ispitivanjem dostojnosti predloženih kandidata da prime sveti red đakonata o čemu su se izjasnili njihovi odgojitelji, don Jure Bjeliš i fra Domogoj Volarević.
- S pomoću Gospodina Boga i spasitelja našega Isusa Krista ovu našu braću izabiremo za red đakonata-kazao je nabiskup Barišić izgovarajući riječi posvećenja.

Nakon što su pojedinačno, nadbiskupu Barišiću obećali, ponizno služenje Bogu, propovijedanje vjere, život u celibatu, molitvu i služenje časova te poslušnost dijecezanskom nadbiskupu, đakoni su se prostrli pred oltarom iskazujući tako poštovanjem prema Bogu i svetom redu kojega primaju.
Đakonat je prvi stupanj svetoga reda, a onaj tko ga je primio pomaže svećeniku i biskupu u njihovim službama. Tako đakon poslužuje kod oltara, svečano naviješta Evanđelje, krsti, vodi obred vjenčanja i sprovoda, dijeli blagoslove ali ne može slaviti svetu misu. Tako će osmorica novozaređenih đakona u narednih godinu dana preuzeti službu koja im pripada po kanonskom pravu do svećeničkog ređena koje će se održati u ljeto naredne godine.
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća
D n e v n i r e d: Vijećnička pitanja. Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Prijedlog odluke...
26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća