StoryEditorOCM
NeretvaZAVRŠIO SPEKTAKL NA NERETVI

FOTOGALERIJA 'Gusari' iz Komina pobjednici 22. Maratona lađa, utrku pratili i brojni političari

Piše Stanislav Soldo, foto;Denis Jerković/Cropix
10. kolovoza 2019. - 21:42
Završio je 22. maraton lađa. Ekipa Gusara iz Komina na cilj je stigla prva, Stablina druga, dok je Crni put utrku završio kao treći.

Maraton lađa, 22. po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.Ploveći u posebnom brodu, natjecanje prati i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković.
Na brodu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a.
"Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske", istaknuo je Krstičević.
Po njegovim riječima, ovim maratonom čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretne.
"Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl", istaknuo je Krstičević i rekao da ovaj maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan u svojim su govorima istaknuli kako ovaj maraton ističe snagu hrvatskog čovjeka doline Neretve i njeguje tradiciju u lađarstvu.
Pobjedniku Maratona lađa večeras će na svečanosti u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.
19. travanj 2024 20:24