StoryEditorOCM
NeretvaDNEVNA BOLNICA DO KRAJA 2020.

U Metkoviću od danas počeo ordinirati kirurg iz dubrovačke bolnice koji će dolaziti jednom tjedno

19. ožujka 2019. - 15:47
Nakon brojnih zahtijeva za poboljšanjem zdravstvene skrbi za stanovnike Doline Neretve, danas je u Domu zdravlja Metković započeo ordinirati kirurg, dr. Ivica Stojanović iz dubrovačke Opće bolnice, koji će u Metković dolaziti jednom tjedno.

Osim kirurga za sada će dolaziti i kardiolog te logoped, a uskoro se očekuju i drugi specijalisti. Riječ je o pomoći resornog Ministarstva zdravstva koje financira dolazak specijalista i rad medicinskih sestara do početka rada Dnevne bolnice u Metkoviću.

Osim toga, proteklog vikenda započelo je dežurstvo liječnika obiteljske medicine u zdravstvenom punktu u Opuzenu. Dežuraju liječnici obiteljske medicine iz domova zdravlja Metković i Ploče, uz ispomoć liječnika iz Dubrovnika.

U Opuzenu će se pružati zdravstvenu skrb za sve stanovnike neretvanske doline tijekom vikenda, subotom od 15 do 20 te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati. Osim toga, u Dom zdravlja Metković će dolaziti i specijalisti iz Opće bolnice Dubrovnik, što je veliki pomak u poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo od Metkovića do Ploča.

Kako doznajemo, specijalisti bi trajno trebali dolaziti u Metković sve dok se ne dovrši dnevna bolnica a prvi stižu kirurg i kardiolog, potvrdio nam je ravnatelj Doma zdravlja, Mihovil Štimac. Naime, Dom zdravlja osigurava specijalistima prostor za rad dok ih financira Ministarstvo zdravstva, što je dogovoreno na nedavnim sastancima resornog ministra, Milana Kujundžića, županije Dubrovačko-neretvanske i Grada Metkovića.

- U Dom zdravlja Metković je vraćena specijalističko konzilijarna zaštita. Specijalistika bi se u budućnosti dodatno osnažila i cilj je u Metkoviću imati trajno specijaliste, ali idemo korak po korak - pojasnio je Štimac.

Dnevna bolnica koja se planira graditi približila bi specijalite stanovništvu. Za prve kontrolne preglede ne bi se trebalo ići u Dubrovnik već bi se po rasporedu pacijenti primali u Metkoviću.

U tijeku je izrada izvedbenog projekta koji se prijavljuje na SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU), koji, pak, daje zeleno svjetlo za nastavak projekta. Zatim slijedi odabir izvođača radova koji bi započeo raditi na jesen - kazao je Štimac.

Radovi bi potrajali oko godinu dana a dnevna bolnica bi trebala profunkcionirati do konca 2020. godine.
25. travanj 2024 08:32