StoryEditorOCM
NeretvaOBEŠTEĆENJE PO RADNIKU IZNOSI 219 TISUĆA KUNA

POKRENUTO E-SAVJETOVANJE Nacrt Prijedloga zakona o obeštećenju radnika pločanskog Plobesta

Piše dv Foto: dv
4. veljače 2019. - 19:35
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanje pokrenulo je savjetovanje o Nacrtu Prijedloga zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., Ploče.
 
Ovim nacrtom prijedloga zakona želi se riješiti pitanje radnika Plobesta d.d. i Plobesta d.d. u stečaju, koji su profesionalno i dugoročno bili izloženi štetnom djelovanju azbesta na zdravlje, a za koje važećim propisima nije predviđeno obeštećenje. 
 
Sukladno nacrtu prijedlogu, a prema evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pravo na obeštećenje imalo bi 510 radnika koji su u periodu od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (najmanje pet godina rada) bili izloženi azbestu. Prijedlogom nacrta obeštećenje po radniku iznosi 219.000,00 kuna.
 
Rješenja o zahtjevu za obeštećenje, koji radnik treba podnijeti u roku od 90 dana od stupanja Zakona na snagu, u prvom stupnju donosi Fond za zaštitu okoliša i energetiku, a u drugom stupnju Povjerenstvo za žalbe čije članove imenuje Vlada Republike Hrvatske.
 
S obzirom da se radi o obeštećenju radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, predlaže se da isplatu izvrši Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
e-Savjetovanje je otvoreno 15 dana (do 16. veljače 2018. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10171.
 
 
19. travanj 2024 06:24