Županija Neretva

KOBNI STREPTOKOK

Dječak iz Metkovića preminuo, šefica Hitne tvrdi da struka nije pogriješila

KOBNI STREPTOKOK
Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je Metković i dolinu Neretve, ali i otvorila i goruće pitanje - je li zakazao zdravstveni sustav?!

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, dječak je bio bolestan od prošlog četvrtka, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno.

Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na hitnu pomoć gdje im je preporučeno da ga hidriraju tekućinom i snižavaju temperaturu.

Mališan je bivao sve slabiji da bi ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili u pedijatrice.

Međutim, kako njegova liječnica nije bila u smjeni, odveli su ga kod kolegice koja je pak vrlo brzo utvrdila da je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu.

Ona je zatim alarmirala hitnu pomoć te je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro pozvan helikopter i dječak je upućen u KBC Split na liječenje. Ali nažalost nije mu bilo spasa.

Vrlo je malo službenih informacija o ovom događaju u Metkoviću. Ljudi se uglavnom pitaju je li medicina mogla učiniti više i je li dijete umrlo zbog nečijeg nemara.

Međutim, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću, Marijana Matić za Slobodnu Dalmaciju naglašava da struka nije pogriješila.

- Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću je napravila sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod - kazala nam je doktorica Marijana Matić, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je nedavno preminuo u splitskoj bolnici.

Dječak je nekoliko dana bio bolestan, imao je visoku temperaturu i roditelji su ga vodili liječniku, najprije u pedijatrijsku ambulantu gdje je pregledavan te kasnije tijekom vikenda i na hitnu pomoć.

Bolest se očito razvijala veoma brzo i maleni Gabrijel je u ponedjeljak hitno helikopterom transportiran za Split gdje je u noći na utorak preminuo.

Umro je od streptokoka, točnije od streptokoknog šoka, koji je u ovom slučaju imao fatalan ishod.

Upućeniji u slučaj tvrde da su se poklopile neke stvari kod dječaka koje su očito ubrzale tijek bolesti. Svako dijete i odrastao čovjek može dobiti streptokoknu upalu grla, ali rijetki od nje umiru - komentirali su liječnici s kojima je razgovarala Slobodna Dalmacija.
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije