StoryEditorOCM
NeretvaSTRASTI NA NERETVI SE NE STIŠAVAJU

TRAJE DRAMA OKO MARATONA LAĐA Lađari „Krvavca“ traže diskvalifikaciju „Komina“

Piše Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ/Hanza media
17. kolovoza 2018. - 19:29

Iako je od Maratona lađa prošlo šest dana još uvijek se ne stišavaju strasti na terenu. Podsjetimo, ove godine pobijedila je ekipa Stabline, drugi su bili Argonauti Bjelovar, a treći Gusari Komin. Međutim, lađarska udruga Gospe Karmelske iz Krvavca podnijela je krovnoj Udruzi lađa Neretve, koja je i organizator Maratona žalbu na ponašanje lađara Gusara Komin u kojoj traže njihovu diskvalifikaciju.

Udruga lađara Gospe Karlemske ulaže žalbu na ponašanje UL Gusari Komin, veslača i navijača za vrijeme maratona i nakon njega-stoji u dopisu koje potpisuje predsjednik UL Gospe Karmelske, Zvonimir Krstičević.
Kao što je svima poznato četiri lađarske ekipe su se kod Krvavca odvojile od ostalih. Stablina, Gusar, Argo i Gospa Karmelska vodili su utrku.

Prve dvije ekipe su bile Stablina i Gusar, a u pariću Stablini bila je Gospa Karmelska, a Gusarima Bjelovar. I tada Gusar pokušava Stablini ući u parić te nas pokušavaju lađom izgurati prema obali-pojašnjava Zvonimir Krstičević.
Lađe su se spojile a onda je uslijedila mučna scena.

- Veslač Gusara je udario našega trenera dva puta šakom u glavu i u vrat. Jasno je da smo svi nervozni i napeti ili toj ekipi to postaje pravilo i navika. I tu nije završilo jer se sve nastavilo na cilju u Pločama.

Po dolasku na cilj dok se lađa još nije ni vezala, veslač Gusara Komin trčao je prema lađarima Krvavca u namjeri da se s njima obračuna. Usput je napao predsjednika UL Gospa Karmelska, Zvonimira Krstičevića, pokidao mu majicu te je gurao sve oko sebe želeći uskočiti u lađu ali ga je spriječila policija.

- Dok se policija s njime bavila, barka s navijačima Gusara došla je do naše lađe i jedan navijač je uskočio u lađu. Na svu sreću nije došlo do većeg obračuna jer ga je svladao interventni policajac, rekao je Krstičević, koji naglašava da sve ima dokumentirano i snimljeno.

- Mislimo da je konačno došlo vrijeme da se nekim nečasnim radnja,a stane na kraj jer se ovakvi problemi svake godine guraju pod tepih i opravdavaju riječima - „dogodi se“. Napomenut ću da smo mi na Maratonu prvi kažnjeni zbog navodnog puštanja konopa, a nismo ga ni imali i na to smo upozoravali suce. Kažnjeni smo bez snimke i dokaza. Ali mi smo samo „Gospa Karmelska“ i na to smo ponosni jer nismo u subotu htjeli praviti nered jer je tu bila i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, smatra Krstičević koji kao jedino moguće rješenje očekuje diskvalifikaciju Udruge lađara Gusar Komin te kažnjavanje navijača za izazivanje napada.

Sve su demantirali iz udruge lađara Gusari Komin. 
"Sporna situacija, dakle sudar lađe UL Gusari Komin i UL Gospa Karmelska se dogodio u samom Krvavcu. U trenutku kad je Stablina „izbijala“ na prvo mjesto,i nakon što je naša ekipa bila bliže pariću za „pola“ lađe u odnosu na Krvavac dolazi do sudara. Ovim putem želimo naglasiti da ne poričemo odgovornost za sudar, ali oštro odbacujemo svaku insinuaciju na naše namjerno izazivanje istoga za što Krvavac traži našu diskvalifikaciju.

Iako Maraton lađa obiluje takvim situacijama,nekad zbog greške parićara, nekad zbog valova, Udruga lađara Gusari Komin je jedine dvije sporne situacije u dvadesetjednogodišnjoj povijesti imala na Maratonima lađa 2013. godine kada smo izbjegavanjem sudara promašili bovu (kažnjeni 1 minutom) i 2016. godine kada je sudar nas i ekipe Stabline u samom cilju iskoristila ekipa Bjelovara. Upravo ta situacija nas je naučila da iz sudara nemože izaći ništa dobro.

Naime, i iz ovog sudara smo izvukli najdeblji kraj te se tada spustili na četvrtu poziciju, iza ekipe Gospe Karmelske koju smo nakon 2 kilometra ponovno pretekli i na sam cilj došli kao treći. Dakle, od sporne situacije, ekipi Krvavca nitko nije bilo prepreka da dođe do prvog mjesta, a ne do medalje. Važno je naglasiti da je naša ekipa nakon sudara s Krvavcem do kraja utrke izbjegla bar desetak takvih situacija te se postavlja pitanje gdje su se u tim situacijama nalazili suci. Da nije smiješno, bilo bi tragično, proziva nas ekipa čiji je parićar sudjelovao u sudarima s velikim brojem ekipa na prošlim Maratonima, o čemu svjedoči i diskvalifikacija istoga s nekoliko Maratona. Primjer blizak našoj udruzi je i 2015. godina kada je lađa, točnije parić naše druge ekipe imao kontakt s lađom UL Gospa Karmelska . Upravo ta situacija je izbacila našu drugu ekipu iz borbe za medalju, inače, utrku su završili na šestom mjestu. Ostaje ipak žal nakon ovog sudara što je isti umanjio naše izglede u borbi za prvo mjesto jer i dalje odgovorno tvrdim da je na prvom mjestu Stablinu jedino mogla ugroziti naša ekipa.

O događanjima unutar lađe, a i samim izjavama predsjednika UL Gospa Karmelska Krvavac,Zvonimira Krstičevića , koja su sve samo ne objektivna ne želim komentirati ništa, jer uživo ništa nisam vidio,isto kao i spomenuti predstavnik suprotne ekipe, al ne dajem sebi za pravo da popljujem bilo koga, uostalom ni na snimkama se također ne vidi ništa. Smješna je činjenica da se naše veslače optužuje za udaranje trenera UL Gospa Karmelska koji je u tom trenutku bio u sredini lađe, tako da se postavlja pitanje kako je došlo do kontakta istog s našim lađarima?

Što se tiče samih navijača, ne samo na cilju nego tijekom cijele utrke slažemo se da su takva ponašanja nedopustiva, pa bilo to navijači naše ekipe ili neke druge. Ali to je već problem kapetanije, policije i samog organizatora, Udruge lađara Neretve. Ponosan sam na činjenicu da je potpredsjednik naše ekipe tijekom cijele utrke upozoravao navijače s brodicama da izađu van koridora predviđenog za lađe te time koliko toliko pomogao regularnosti utrke. Uglavnom, ovaj Maraton je u konačnici pratilo dosad najviše brodica s navijačima, bilo na Neretvi, bilo na Crnoj Rici te time otežavalo svim lađarima utrku i to je ono čime se UL Neretve mora pozabaviti u budućnosti.

Što se samog cilja tiče, prije nego što je lađa Gospe Karmelske privezana za obalu, nakon što je ista ekipa shvatila da zbog sudara minuta kazne za našu ekipu neće biti dovoljna za njihovu broncu, uslijedilo je vrijeđanjei psovanje naše ekipe od veslača UL Gospa Karmelska na čelu s predsjednikom Zvonimirom Krstičevićem nakon čega je došlo do gužve koju je spriječila policija bez ikakvog incidenta o čemu svjedoči i činjenica da nitko nije priveden.

Na kraju se postavlja pitanje: „Koji je pravi razlog objave ovakvog članka?“ Dali je to moralna obveza upoznati javnost s događajima na Maratonu(u ovom slučaju neistinama) ili kao četvrtoplasirana ekipa nezasluženo doći do medalje. Da li je to opravdavanje nesposobnosti pojedinaca? Pojedinca koji iz godine u godinu stvara tenzije između naše ekipe i ekipe koju vodi ili je vodio.

Ja osobno, kao bivši veslač potpuno shvaćam ljutnju samih veslača UL Gospa Karmelska, jer i sam sam bio ljut na sve oko sebe radi neuspjeha, na prvu, vruće glave i izgovorio niz stvari zbog kojih mi je na kraju bilo žao. U konačnici sam se radi svih tih razočarenja i ostavio veslanja, ali nakon nekog vremena ipak shvatiš i uvidiš svoje pogreške.
Najmanja nam je namjera medijski se prepucavat s drugim ekipama, tako i s ekipom UL Gospa Karmelska, ali ni u kakvom slučaju nećemo dopustiti blaćenje i iznošenje neistina spram naše Udruge.", zaključuje u demantiju predsjednik Udruge lađara „Gusari“ Komin, Stjepan Vlahović.

20. travanj 2024 02:37