Županija Neretva

PREMA KRITERIJIMA AGENCIJE ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI

POLJOPRIVREDNICI O ISPLATI ŠTETE Po hektaru površine dobit će samo 5 posto prijavljene štete, i to samo ako je šteta od 50 do 100-postotna

PREMA KRITERIJIMA AGENCIJE ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI

Vijest da u dolinu Neretve dolazi 11 milijuna kuna iz državnog proračuna za ublažavanje šteta od mraza munjevitom brzinom proširila se među ovdašnjim poljoprivrednicima, piše Slobodna Dalmacija. Iako zvuči impozantno da je grad Opuzen dobio sedam milijuna kuna, općina Slivno dva milijuna, grad Ploče 600 tisuća kuna, ti iznosi nisu ni približno dovoljni da se ublaže štete voćarima kojima je plantaže agruma uništila polarna zima prije točno godinu dana.

Tada su ukupne štete procijenjene na oko 130 milijuna kuna, pa je tako ova Vladina financijska injekcija samo kap u moru. Ipak, i toliko malo novca će dobro doći ovdašnjim poljoprivrednicima jer mu se nisu nadali. Prema utvrđenim kriterijima novac će dobiti oštećeni poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od 50 do 100 posto na poljoprivrednim kulturama, primjerice ako su im se nasadi potpuno osušili ili su pretrpjeli takva oštećenja da na njima dugo neće biti plodova. Minimalan iznos koji će jedan poljoprivrednik dobiti je tisuću kuna, a maksimalan 350 tisuća, ovisno koliko su imali štete.

Zapravo, radi se o iznosu od pet posto od procijenjene štete. Zanimljivo je da je iznose odštete sastavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi na temelju procjene na terenu, dok su gradovi i općine samo servis za transfer novca do poljoprivrednika. Međutim, nema govora o velikim novcima koji će se sliti u džepove neretvanskih poljoprivrednika. Matematika je jasna, onome tko je prijavio 100 tisuća kuna štete na nasadima mandarina, pripada 5400 kuna. Otprilike toliko će dobiti većina poljoprivrednika jer je to nekakav prosječan iznos koji će se isplatiti za ublažavanje štete od leda na jednom hektaru mandarina. Neslužbeno doznajemo da je maksimalan iznos koji će pojedinac dobiti u dolini Neretve dvadesetak tisuća kuna. Dakle, šteta je puno veća, i od ledenog vala Neretvani će se još dugo godina oporavljati. Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije