Županija Neretva

60 GODINA SKUPA

FEŠTA U NERETVI Štefa i Martin Vuković proslavili dijamantni pir
 

60 GODINA SKUPA

Vrijedan jubilej, 60 godina bračnoga života, svečano i u krugu šire obitelji, proslavili su Tereza, poznatija kao Štefa Vuković, rođena Medak, pok. Kreše, i njen životni suputnik Martin Vuković pok Ante Emanuela. Štefa i Martin su vršnjaci, oboje su rođeni davne 1934. godine i cijeli su život proveli u svome Kominu, neumorno radeći i podižući brojnu djecu. Uspjeli su jer su međusobnu ljubav učvrstili podrškom, razumijevanjem i povjerenjem.


Jedno drugome su se približili na opjevanim kominskim plesovima kao dvadesetogodišnjaci, a druženje su nastavili mukotrpno radeći na poljoprivednim imanjima, na kojima se u to vrijeme osiguravala egzistencija. Njihovu ljubav nije moglo ugasiti ni Martinovo višegodišnje izbivanje zbog odsluženja vojnoga roka, jer ga je njegova odabranica strpljivo čekala.

„Štefa je bila vjerna i jako vrijedna i zbog toga sam je još više zavolio. Bila su to teška vremena borbe za golo preživljavanje“, prisjeća se Martin.


Vjenčali su se u crkvi svetoga Ante u Kominu. Nije bilo vremena za veliko slavlje, moralo se raditi. Bavili su se uglavnom uzgojem loze, a voće i povrće prodavali su po Makarskome primorju, te na plažama Orebića i Korčule. Na Orebić su se neretvanskom barkom vozili 6,5 sati, a nešto lakše bilo je kada su kupili kamion. Oboje će priznati da su „puno jada vidili“, lozu su godinama obrađivali motikom, a u Kominu su među prvim obiteljima koje su posadile mandarine. Puno su im u tim teškim vremenima pomagali i roditelji, osobito oko odgoja djece.

A Štefa i Martin imaju ih šestero! Najprije je došlo pet kćeri: Hilda, Jelena, Silvija, Marina i Nensi, a na kraju i sin Ante, koji je krstio svoju Maru na dan proslave dijamantnog pira svojih roditelja. Osobitu radost u njihove živote donosi 14-oro unučadi: Ana Marija, Martina, Tereza, Baldo, Marin, Nikola, Ivan, Maja, Anđela, Nikola, Iva, Petar, Ema i Mara, te tri praunuka: Nikša, Baldo i Mario.

Umirovljeničke dane supružnici Vuković provode uglavnom kod kuće. Martin čita novine i gleda televiziju, 35 godina bio je aktivan u Pastoralnom vijeću, dok je Štefa pjevala u Danici Hrvatskoj. No, težak život uzeo je danak,. Matin je često u bolnici, problemi su sa srcem i plućima, dok njegova supruga šaljivo kaže da se ničega ne boji dok ima rezervnih dijelova, poput pacemakera, umjetnih zuba, naočara i drugih pomagala. Sada, kada su djecu izveli na pravi put, mogu se potpuno posvetiti jedno drugome.
 

Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije