StoryEditorOCM
Neretva60 GODINA SKUPA

FEŠTA U NERETVI Štefa i Martin Vuković proslavili dijamantni pir<br />  

Piše Ante Šunjić/SD
4. prosinca 2017. - 12:14

Vrijedan jubilej, 60 godina bračnoga života, svečano i u krugu šire obitelji, proslavili su Tereza, poznatija kao Štefa Vuković, rođena Medak, pok. Kreše, i njen životni suputnik Martin Vuković pok Ante Emanuela. Štefa i Martin su vršnjaci, oboje su rođeni davne 1934. godine i cijeli su život proveli u svome Kominu, neumorno radeći i podižući brojnu djecu. Uspjeli su jer su međusobnu ljubav učvrstili podrškom, razumijevanjem i povjerenjem.


Jedno drugome su se približili na opjevanim kominskim plesovima kao dvadesetogodišnjaci, a druženje su nastavili mukotrpno radeći na poljoprivednim imanjima, na kojima se u to vrijeme osiguravala egzistencija. Njihovu ljubav nije moglo ugasiti ni Martinovo višegodišnje izbivanje zbog odsluženja vojnoga roka, jer ga je njegova odabranica strpljivo čekala.

„Štefa je bila vjerna i jako vrijedna i zbog toga sam je još više zavolio. Bila su to teška vremena borbe za golo preživljavanje“, prisjeća se Martin.


Vjenčali su se u crkvi svetoga Ante u Kominu. Nije bilo vremena za veliko slavlje, moralo se raditi. Bavili su se uglavnom uzgojem loze, a voće i povrće prodavali su po Makarskome primorju, te na plažama Orebića i Korčule. Na Orebić su se neretvanskom barkom vozili 6,5 sati, a nešto lakše bilo je kada su kupili kamion. Oboje će priznati da su „puno jada vidili“, lozu su godinama obrađivali motikom, a u Kominu su među prvim obiteljima koje su posadile mandarine. Puno su im u tim teškim vremenima pomagali i roditelji, osobito oko odgoja djece.

A Štefa i Martin imaju ih šestero! Najprije je došlo pet kćeri: Hilda, Jelena, Silvija, Marina i Nensi, a na kraju i sin Ante, koji je krstio svoju Maru na dan proslave dijamantnog pira svojih roditelja. Osobitu radost u njihove živote donosi 14-oro unučadi: Ana Marija, Martina, Tereza, Baldo, Marin, Nikola, Ivan, Maja, Anđela, Nikola, Iva, Petar, Ema i Mara, te tri praunuka: Nikša, Baldo i Mario.

Umirovljeničke dane supružnici Vuković provode uglavnom kod kuće. Martin čita novine i gleda televiziju, 35 godina bio je aktivan u Pastoralnom vijeću, dok je Štefa pjevala u Danici Hrvatskoj. No, težak život uzeo je danak,. Matin je često u bolnici, problemi su sa srcem i plućima, dok njegova supruga šaljivo kaže da se ničega ne boji dok ima rezervnih dijelova, poput pacemakera, umjetnih zuba, naočara i drugih pomagala. Sada, kada su djecu izveli na pravi put, mogu se potpuno posvetiti jedno drugome.




 

19. travanj 2024 02:41