Županija Neretva

PREDAVANJE U OŠ KULA NORINSKA

Veterani 4. gardijske brigade uklopili svoj ratni put u sat povijesti

PREDAVANJE U OŠ KULA NORINSKA

Na poziv ravnatelja osnovne škole „Kula Norinska“ Josipa Šprlje te predsjednika UVDR „1991“ Krvavac Hrvoje Vučkovića, a u nazočnosti nastavnice Anke Šunjić, Udruga veterana 4.gardijske brigade podružnica Dubrovačko neretvanske županije u sklopu sata povijesti upriličila je predavanje o Domovinskom ratu.
Svrha predavanja bila je upoznati učenike sedmih i osmih razreda ove škole o ratnim događanjima na području Južnog bojišta s težištem na 1991. i 1992. godinu. Učenici su upoznati s pripremama i ustrojavanju postrojbi u Dolini Neretve, prvim borbenim djelovanjima te zaustavljanju agresorske JNA i paravojnih formacija na crti Bistrina- Hutovo te slijedu oslobodilačkih operacija u oslobađanju Juga hrvatske čija je dvadeset peta godišnjica obilježena u desetom mjesecu ove godine u Dubrovniku.
Osvrt je bio na doprinosu domicilne 116.brigade HV-a te na posebnom doprinosu gardijskih brigada koje su predvodile oslobodilačke operacije prije svega  4. GBR te 1. GBR.
Ukazano je na posebno težak put 4. GBR te na pojedine događaje u kojima je ova brigada imala presudnu ulogu, naravno ne umanjujući ulogu ostalih gardijskih i pričuvnih postrojbi koje su dale svoj maksimalni doprinos u ovim operacijama. Po završenom predavanju učenici su postavljali pitanja, na koje smo, nadamo se, adekvatno odgovorili. Moramo napomenuti da je ozračje i ambijent u kome smo boravili i održali predavanje bio dostojanstven. Naša Udruga i dalje će nastaviti održavati predavanja na teme iz područja Domovinskog rata na pozive nastavnika, profesora i ravnatelja škola iz Doline Neretve a i šire, pišu iz Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije