StoryEditorOCM
NeretvaI TREĆA JE UKLONJENA

PLOČANI ODAHNULI Iz mora izvađena produbrodska mina iz Drugog svjetskog rata

Piše Ante Šunjić
foto: Ante Šunjić
20. studenog 2017. - 15:56

Iz pločanskoga akvatorija, u samoj blizini luke Ploče, uklonjena je protubrodska mina, njemačke proizvodnje iz Drugoga svjetskoga rata, oznake LMB (luftminebomb serija 34/42), koja se mogla bacati i padobranom iz zrakoplova. Jednu tonu teška aluminijska minsko-eksplozivna grdosija nosila je 700 kilograma eksploziva geksonit, koji, zbog veće učinkovitosti, predstavlja mješavinu trotila, aluminija, magnezija i drugih sastojaka. Desetljećima je ležala na 4,5 metara dubine, dvadesetak metara od obale, odnosno oko 200 metara od novoga terminala za rasute terete.

U akciji uklanjanja sudjelovali su policijski službenici Specijalne policije i Protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, a pomoć su pružili djelatnici pločanske policije, koji su pružili osiguranje na kopnu i na moru, Lučke uprave Ploče, Doma zdravlja, Luka Ploče, koja je ustupila dizalicu i viličara, te Pomorski servis sa eko brodicom.

Prema riječima Marijana Nikolausa iz Protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, riječ je bila o vrlo složenoj i pomno planiranoj višesatnoj akciji, u kojoj su ronioci najprije odmuljili minu, zatim je podigli pomoću balona sa zrakom, transportirali je na obalu, gdje su odvojili baterije koje napajaju osigurače. Nakon toga mina će se sigurno transportirati na vojni poligon u Slunju, kako bi se konačno uništila spaljivanjem.

Minu su u moru pronašli članovi ERK PERISKE Mate Jurić i Josip Ostojić i obavijestili nadležne institucije. Kolika je njena razorna moć, svjedoči činjenica da bi, u slučaju eksplozije koju je mogao prouzročiti npr. udar sidra s nekog od brodova koji uplovljajvaju u luku, bila uništena nova obala terminala za rasute terete. Ovo je treća ovakva mina pronađena u pločanskome akvatoriju. Ostaje pitanje leži li negdje na dnu i četvrta, jer su ratni avioni zbog stabiliteta, ispuštali po dvije, ili je četvrta već odavno eksplodirala.



 

19. travanj 2024 12:27