StoryEditorOCM
NeretvaPEDESETAK STANOVNIKA

PROSVJED U METKOVIĆU Oko pitanja graničnog prijelaza već nekoliko mjeseci lome se politička koplja

Piše   Stanislav SOLDO
19. studenog 2017. - 20:03

Pedesetak stanovnika Metkovića i susjednih Doljana sa hercegovačke strane prosvjedovalo je u nedjelju nedaleko od novootvorenog graničnog prijelaza u ulici Stjepana Radića tražeći da se prijelaz zatvori jer je preuzak za intenzivan promet dok se ne otkupi petnaest okolnih kuća kako bi se izgradile dodatne kolničke trake. Samo tako bi se izbjegle gužve i prometni čepovi u gradu Metkoviću, a dodatni problem je što osam kuća nakon izgradnje ovoga prijelaz ostaje sa hercegovačke strane granice, premda su uvijek bile u Hrvatskoj.

Među nezadovoljnicima je i Srećko Jeramaz, čija je kuća ostala u Bosni i Hercegovini. Granična crta doslovno ide zidom njegove kuće. Kuća je u BIH a taraca u Hrvatskoj. U istoj situaciji su Tomislav Jeramaz i Ivo Čotić, koji najavljuju daljnju borbu za svoja prava. Prosvjednici kažu da je ovo tek prvi u nizu mirnih prosvjeda te da će sljedeći put blokirati prometnicu i to u najfrekventije vrijeme, kada stotine vozila bude čekalo za prelazak granice.

- Mi smo vezani za grad Metković. Osobna iskaznica nam je na adresi u ulici Stjepana Radića. Sada smo praktično na ničijoj zemlji jer ne znamo kome pripadamo. Ne znamo što i kako dalje. Ovo nije samo naš problem već problem čitavog grada Metkovića, kazao je Jeramaz.

Oko pitanja graničnog prijelaza već nekoliko mjeseci lome se politička koplja u Metkoviću, a potporu prosvjednicima dali su mostovci Nikola Grmoja i Božo Petrov.

 - Ovdje imamo zamjenu teza. Za vrijeme vlasti Stipe Gabrića Jambe 2009 godine prijelaz je ušao u prostorni plan. 2013 je krenula investicija i već smo tada tražili izmještanje prijelaza. Budući da se na to nije pristalo država je odlučila izvlastiti gradsku nekretninu na lokaciji budućeg prijelaza za nula kuna. Nakon našega protivljenja pristali su na ugovor sa gradom i dali nam novac kojim je plaćena ta nekretnina te su podmireni dugovi grada a gradnja prijelaza je nastavljena. Mi smo tražili da se prijelaz ne gradi na ovoj lokaciji te da se otkupi veći broj kuća ali nije bilo sluha, naglasio je Grmoja te rezolutno nastavio:  

 - Nismo dopuštali otvaranje prijelaza. Ali sada je otvoren i očekujemo potporu svih građana Metkovića. Volio bih da ove ljude podupire i gradonačelnik Metkovića, kazao je Nikola Grmoja.

S njim se složio i Božo Petrov.

  - Tražili smo sastanke, slali pisma i upozoravali Ministarstvo financija da ovo neće biti održivo rješenje te da će Metković biti blokiran. Oglušili su se na sve naše primjedbe. Gradska vlast koja se hvalila vertikalom vlast dopustila je da se otvori ovaj prijelaz na štetu građana Metkovića, kazao je Petrov.

Unatoč ovakvom stavu mostovaca, koji su u Metkoviću obnašali vlast dok se prijelaz gradi mjerodavni u ministarstvima graditeljstva, prometa i financija kazali su da se grad Metković nije protivio prilikom izgradnje graničnog prijelaza u ulici Stjepana Radića te da je sam prijelaz izgrađen sukladno projektnoj dokumentaciji. Ustvrdio je to i nedavno Ante Kapulica načelnik za izgradnju graničnih prijelaza u Ministarstvu financija. Naime, grad Metković kao javno-pravno tijelo nije iznosio nikakve primjedbe na lokacijsku dozvolu niti na glavnim projekt, što je nužno kod ovakvih investicija.

 - Meni je dosta naknadne pameti čelnika Mosta. Nije se granični prijelaz u ulici Stjepana Radića izgradio preko noći čarobnim štapićem već se gradio nekoliko godina. Što tada nisu organizirali ovakva okupljanja građana i prosvjede, rekao nam je gradonačelnik Milan koji tvrdi da nikakvog okupljanja građana nije bilo već da je riječ o populističkoj inicijativi Mosta i njihovoj naknadnoj pameti.

 - Mostova vlast je na Ministarstvo financija prenijela gradsku nekretninu (kuću) te su u ugovoru navodi i pravomoćna lokacijska dozvola od 14. Srpnja 2014 godine iz čega je razvidno da je tadašnja vlast bila upoznata i sa lokacijom graničnog prijelaza, kazao je gradonačelnik Milan naglašavajući da gradska vlast Metkovića radi na rješavanju problema a jedna od mogućih opcija je izgradnja treće trake u koritu rijeke Neretve od graničnog prijelaza do centra grada rješenje raskrižja prema lučkom mostu te mogućnost izgradnje pothodnika u centru grada.

- Grad Metković rješavanjem probleme i ne bavi se populizmom. Istina Mostova vlast je pisala pisma i protivila se prijelazu ali tek 2016 godine kada je sve bilo gotovo. Nisu prigovarali na lokacijsku dozvolu niti na glavni projekt-rezolutan je Milan.

Stanovnici ulice Stjepana Radića su oštećeni izgradnjom i otvaranjem ovoga graničnog prijelaza- smatra Boro Korica koji jedino rješenje vidi u otkupu kuća i izgradnji dodatnih traka.

Slično razmišlja i Branko Kaleb. On najavljuje i sudske tužbe pred hrvatskim pravosuđem te u konačnici i tužbu pred sudom za ljudska prava u Strasbourghu.
 

16. travanj 2024 19:13