StoryEditorOCM
NeretvaZBOG ZEMLJIŠTA NA NUNCIJATI BANKA PLIJENI IMOVINU STIPE GABRIĆA JAMBA

Sve će na bubanj, pa i obiteljska kuća.I neka će, ionako imam previše...

Piše Vanja Nezirović/Jutarni list
23. srpnja 2017. - 21:40

Sve će vjerojatno na bubanj, pa i moja kuća u Metkoviću (na kojoj je zabilježba o kreditu i ovrsi od strane RBA u visini od 106 milijuna kuna), kaže Stipe Gabrić, zvani Jambo, čije se poslovno carstvo posljednjih godina urušava pod teretom ovrha od strane banaka zbog stotina milijuna kuna kredita podizanih u vrijeme gospodarskog rasta, donosi Jutarnji list. No, poduzetnik Gabrić tek je jedan od brojnih političara-poduzetnika koji su u vrijeme gospodarskog buma podizali milijunske kredite, a čije je biznise pokosila financijska kriza te ih ostavila s milijunskim dugovima za neplaćene kredite. Bivši gradonačelnik Metkovića Gabrić ispričao nam je kako je za spomenuti kredit RBA jamčio i osobnim nekretninama, ali kaže da ga danas to više ne brine. Očekuje da će banka potraživanje prodati nekom od inozemnih fondova za otkup potraživanja. S njima će se, kaže, pokušati dogovoriti barem o obiteljskoj kući u Metkoviću, ali ako ni to ne uspije, Gabrić ne očajava.
Kamate se brzo nagomilaju
“Nisam ni mrvicu zabrinut, ionako imam previše, nije mi to prva nekretnina”, kaže Gabrić koji je nekada bio među prvima na listama najbogatijih lokalnih političara, a danas je pod ovrhama, blokadama... Svojedobno se, kaže, pokušao dogovoriti s bankom kojoj je trebao ustupiti još jednu nekretninu jer je ona imala kupca, ali taj dogovor je propao. “Nažalost, to se nije ostvarilo. Taj kredit podigao sam za kupnju zemljišta od 200 tisuća četvornih metara u Dubrovniku, pa sam jamčio i vlastitom kućom i još nekim privatnim nekretninama. Ta investicija tada mi se činila isplativom, ali sve se kasnije urušilo. Plaćao sam kredit dok sam mogao, poslije više nisam, a kamate su se nagomilale. Htjeli su iz banke da se dogovorimo, ali kako kad više nisam imao novca”, kaže Gabrić te dodaje da je to potraživanje danas rizični plasman koji će banke uz diskontnu cijenu vjerojatno prodati nekom od inozemnih fondova za otkup potraživanja.
“Banka me dvije godine nakon što nam je dala kredit tražila da stavim i kuću u Metkoviću pod hipoteku, pa sam to učinio. No, nisam zabrinut, neće mi vjerojatno ništa ostati, ali što mogu, ne možeš se s bankama boriti. Vidite što se dogodilo Ivici Todoriću, napravio je svjetsku firmu, ali nije mogao konkurirati svjetskim lancima koji kredite dobivaju uz minimalne kamate”, zaključuje Gabrić. Tim kreditom kupio je zemljište od 200.000 četvornih metara na Nuncijati iznad gradskog naselja Gruž. Upravo zbog tog zemljišta tijekom gradonačelničkog mandata bila je prozivanaDubravka Šuica za pogodovanje Gabriću. Jer nakon što je Gabrić kupio to zemljište, pisala je Slobodna Dalmacija, dubrovačka gradska uprava prenamijenila ga je iz sportsko-rekreacijskog u građevinsko, čime je dobilo na vrijednosti. Međutim, zbog pritiska javnosti tada je samo dio tog zemljišta postalo građevinsko. Gabrić se u razgovoru za Jutarnji list prisjetio kako je 2008. godine imao kupca koji mu je za to zemljište nudio čak 80 milijuna eura.
Mirno spava i ne razbija glavu
“Tražio sam ga tada 100 milijuna eura, nije htio. Što ćeš?! Nisam danas tužan, mirno spavam, funkcioniram, živim i ne razbijam glavu”, rekao je Gabrić kojem je od svih tvrtki iz nekadašnjeg poslovnog carstva ostala aktivna tek tvrtka Jambo d.o.o., ali uvidom u financijske servise vidljivo je da je račun tvrtke u blokadi posljednjih stotinjak dana. Gabrić kaže da su ga blokirali zbog duga na teret sudskih troškova jer je izgubio spor protiv države te se nakupilo, kaže, dva milijuna kuna sudskih troškova.
“Tražio sam da mi odobre otplatu u ratama, ali još to nismo do kraja dogovorili, inače to odobravaju”, kaže Gabrić. Riječ je o sporu još s početka 2000-ih u kojem je na zagrebačkom Općinskom sudu nekadašnji metkovski gradonačelnik i poduzetnik Gabrić od države potraživao 41,4 milijuna kuna za prehrambene proizvode koje je isporučio Ministarstvu obrane. Gabrić je tada tužio državu smatrajući da mu je MORH ostao dužan 17,3 milijuna kuna za proizvode koje je isporučio za potrebe Hrvatske vojske, a od države je tražio dodatnih 24,1 milijuna kuna kamata. “Taj spor sam izgubio, pa su sjeli na naplatu sudski troškovi”, dodaje Gabrić kojem posljednjih godina milijunski krediti koje je podizao kad je bio na vrhuncu poslovnog uspjeha polako dolaze na naplatu. U zalog je tada za kredite davao i privatnu imovinu: svoja zemljišta, kuće, poslovne prostore. Kad je prestao s plaćanjem kredita RBA, koja je njegov najveći kreditor, i službeno je “sjela” na sve vrednije nekretnine koje posjeduje. U zemljišnim knjigama vidljiva je i zabilježba iz 2013. godine: “Temeljem rješenja o ovrsi ovog suda upisuje se zabilježba ovrhe na nekretnini, u ovršnom postupku ovrhovoditelja RBA protiv ovršenika Gabrić Stipe iz Metkovića, a radi utvrđivanja vrijednosti navedenih nekretnina, njezinom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja iz novčanog iznosa dobivenog prodajom”.
Nekretnine pod hipotekama
Kredit je bio u visini od 106 milijuna kuna odobren od strane RBA tvrtki Sanabilis nekretnine d.o.o. uz kamatu od 8,5 posto. Jambo je mjenicom jamčio za ispunjenje svih obveza iz kredita koju je podignula ta zagrebačka tvrtka. Budući da kredit nije vraćan, sve što je založio sada je zapravo u posjedu banke. U zalog je navodno dao 200.000 četvornih metara zemljišta na Nuncijati, predjelu iznad luke u dubrovačkom Gružu, te obiteljsku kuću u Metkoviću i vilu u Kleku. Gabrić ima poprilično nekretnina, no većina ih je opterećena hipotekama. Prema izvješću stečajnog upravitelja iz tvrtke Jambo promet iz 2016. godine, tri su banke, među kojima i RBA, prijavile ukupne tražbine spram njegovih tvrtki u iznosu od čak 248 milijuna kuna, ali stečajni je osporio ta potraživanja uz obrazloženje da je “ta tvrtka bila tek založni dužnik”. Stečajni upravitelj u izvješću navodi da je pokrenuo izradu novog elaborata vrijednosti Jambina zemljišta u Gružu koje se treba prodati da bi se namirili vjerovnici s priznatim potraživanjima od nešto više od 400.000 kuna. Osim banaka, među vjerovnicima koji su prijavili tražbine su i Jambo d.o.o., tvrtka koja djeluje unutar grupe društava kojima je osnivač Gabrić koja od Jambo prometa potražuje 3,6 milijuna kuna, ali i Stipe Gabrić koji je prijavio 18,9 milijuna kuna za što je kao pravna osnova navedena “pozajmica vlasnika”. Prema izvješćima stečajnog upravitelja o gospodarskom stanju Jambo prometa, ukupne obveze te tvrtke iznosile su čak 24,8 milijuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlagalo se vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž. U izvještaju je navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010. godini, piše Jutarnji list.
 

16. travanj 2024 08:42