StoryEditorOCM
NeretvaNIKOLA DOBROSLAVIĆ OTVORIO DVIJE PROMATRAČNICE PTICA

Župan: 'Temelj razvoja turizma treba biti turizam promatranja ptica'

Piše DV
4. svibnja 2017. - 15:11

Župan Nikola Dobroslavić otvorio je promatračnice za ptice postavljene na dvije lokacije u području ekološke mreže Delta Neretve, na brežuljku Galičak na ušću Neretve i na posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom, kod mjesta Vid.
Naglasio je kako Dubrovačko-neretvanska županija obiluje vrijednom prirodnom baštinom, koju smo dužni čuvati, te kako je naša dužnost te vrijedne prirodne prostore staviti u funkciju, naučiti održivo koristiti, a na korist naših ljudi i razvoja, posebice turizma.
- To treba biti turizam koji se bazira na promociji održivog razvoja prirodnih vrijednosti, a u tom smislu tu je i turizam promatranja ptica, koji mora biti temelj razvoja turizma naše županije - zaključio je župan Dobroslavić.
Ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec istaknuo je kako se izgradnja promatračnica nametnula kao jedna od prioritenih zadaća Javne ustanove, a obzirom na brojnost i raznolikost ptičjih vrsta delte rijeke Neretve.
Koordinator NIP projekta u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Josić istaknuo je da ovo nije samo puko građenje, već realizacija puno većeg i značajnijeg projekta – projekta popularizacije ciljnih vrsta ptica te ciljnih vrsta i stanišnih tipova. Koordinator Josić rekao je i kako je uvjeren da će ovaj novi sadržaj biti uspješno uključen u turističku ponudu, ali i iskorišten u svrhu edukacije, posebice djece, a što sve otvara velike prilike i izazove Javnoj ustanovi.
Naime, uspostava promatračnica za ptice na području delte rijeke Neretve projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Glavnina projektnih aktivnosti financirana je zajmom Svjetske banke u iznosu od gotovo milijun i 200 tisuća kuna, u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Izradu projektne dokumentacije u iznosu od gotovo 44 tisuće kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Glavni cilj projekta je poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara te time očuvanje povoljnog stanja prirodnih staništa i ciljnih vrsta ptica u području ekološke mreže Delta Neretve. Navedeno područje predstavlja jedinstven ekološki i krajobrazni predio u Republici Hrvatskoj. Uz brojne specifičnosti odlikuje ga iznimno atraktivan ptičji svijet s više od 300 zabilježenih vrsta.

20. travanj 2024 09:42