StoryEditorOCM
NeretvaZAKUP DRŽAVNIH PARCELA

MINISTAR TOLUŠIĆ Zemlju će dobiti Neretvani, a ne mešetari

13. veljače 2017. - 21:15

  Polarna hladnoća koja je u siječnju pogodila dolinu Neretve pričinila je velike štete na plantažama agruma. Samo na području grada Opuzena na oko milijun stabala mandarina i limunova šteta se procjenjuje na preko 86 milijuna kuna. Neka stabla su potpuno osušena sa popucalom korom na stablu. Ako i ozelene na proljeće na njima zasigurno neće biti roda.

   Kako bi se upoznao sa  razmjerima šteta u dolini Neretve, resorni ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, državna tajnica Marija Vučković te župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, obišli su postradale plantaže nedaleko od Ušća Neretve. Ministar Tolušić se sastao sa gradonačelnicima i načelnicima neretvanskih gradova i općina te sa neretvanskim poljoprivrednicima, koji su mu izložili svoje probleme. Uz štete od mraza poljoprivrednici su posebno istaknuli probleme oko prodaje mandarina nakon embarga ruskog tržišta a bilo je riječi i o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljištu, što je gorući problem neretvanskih seljaka.

    Naime, na području grada Opuzena i općine Slivno ugovori o zakupu državnih parcela su istekli u prosincu prošle godine dok državno zemljište na području grada Ploča nikada nije podijeljeno sukladno zakonu. Ministar Tolušić je ovom prigodom naglasio da stručne službe Ministarstva poljoprivrede rade na novom zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu, koji će se u saborskoj proceduri naći najkasnije u rujnu ove godine. Među najznačajnijim novinama ministar je istaknuo vraćanje raspolaganja državnim zemljištem jedinicama lokalne uprave, budući se dosadašnji model državnog gospodarenja preko Agencije za državno poljoprivredno zemljište pokazao manjkav i neučinkovit.

  - Poljoprivrednici kojima su istekli ugovori o zakupu dobit će rješenja o privremenom korištenju do donošenja novog zakona koji je raspolaganje državnim zemljištem vratiti jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi to mogu uraditi u kratkom roku uz kontrolu i potporu ministarstva poljoprivrede i državnog odvjetništva. Zemlju u Neretvi će dobiti Neretvani, ljudi koji ovdje žive a ne neki mešetari sa zemljištem, zaključio je ministar Tolušić.
 

 

19. travanj 2024 06:46