StoryEditorOCM
NeretvaPROJEKT ZA BUDUĆNOST LUKE PLOČE

Ulaganje od 135 milijuna eura

31. listopada 2016. - 12:05

Regionalna energetska kompanija Energia naturalis (ENNA) i jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu VTTI potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče. Kako doznajemo, riječ je o investiciji vrijednoj 135 milijuna eura i jednoj od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj. U već dovršenu prvu fazu projekta, u proteklih godinu i pol dana do rujna ove godine je već uloženo 170 milijuna kuna, odnosno oko 23 milijuna eura. Kroz realizaciju prve faze izgrađeni su novi kapaciteti zapremine 50.000 kubičnih metara za bijele deribate. Ugovorom kojim VTTI stječe 70 posto Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče kao glavnoj jadranskoj luci za brodove dubokog gaza, VTTI i ENNA će zajedno proširiti i upravljati novoizgrađenim terminalom u Luci Ploče. Predstojećom drugom fazom osigurat će se više od 200.000 prostornih metara naftnog skladišnog kapaciteta te 60.000 prostornih metara za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje još 100.000 prostornih metara za naftne proizvode.
Inače, distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti Hrvatske. Po završetku radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. Ovaj će terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, očekuje se da će nadopuniti područje dubokog gaza Luke Ploče te lučke sadržaje obogatiti značajnim novim skladišnim kapacitetima za tzv. bijele derivate i ukapljeni naftni plin.   
Najavljujes se kako će u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša budući terminal ispunjavati najviše sigurnosne standarde te koristiti protupožarne i tehnologije za obradu para ugljikovodika.
Stručnjaci procjenjuju kako gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja koje joj gravitira, kako kroz nova zapošljavanja tako i kroz nove projekte na koji će način stvoriti perspektivu budućega razvoja. A dolazak jakih igrača poruka je i ostalima investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u nove velike projekte.
Predsjednik uprave VTTI-a Rob Nijst ističe:- VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu.  Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal. U bliskoj budućnosti grad Ploče i regija još će se brže razvijati, a mi smo tu da tome osiguramo podršku.
Zadovoljan potpisanim ugovorom predsjednik uprave ENNA-e Pavao Vujnova dodaje:- Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke. I ovom investicijom, kao i ostalima, potičemo razvoj hrvatskih resursa kako bismo ostvarili utjecaj u regiji i poboljšali kvalitetu života zajednice u kojoj djelujemo.

20. travanj 2024 03:03