StoryEditorOCM
NeretvaU BIVŠEM RAZVITKU SUD, DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO, KATASTAR,...

Ministar Šprlje i državni odvjetnik Cvitan otvorili novu pravosudnu zgradu u Metkoviću

23. rujna 2016. - 16:24

U Metkoviću je danas otvorena novouređena zgrada pravosudnih tijela tijela u kojoj će biti smješteni sud za područje Metkovića, Ploče i Vrgorca, Državno odvjetništvo, Zemljišno knjižni odjel, Prekršajni sud te Katastar. Riječ je o investiciji u koju je Republika Hrvatska utrošila 28 milijuna kuna.
Iako je po novoj reorganizaciji Ministarstva pravosuđa metkovski sud postao stalna služba suda u Dubrovniku, u Ulici Andrije Hebranga uređena je i adaptirana nekadašnja upravna zgrada propalog poduzeća Razvitak, koja će postati moderno sudsko sjedište za dolinu Neretve i područje Vrgorca. Osim toga, uređena je i kompletna Ulica Andrije Hebranga tako da je ovaj, do sada poprilično zapušten i devastiran dio grada, dobio sasvim novi izgled.
U nazočnosti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, predsjednika Visokog prekršajnog suda Dane Hercega, predstavnika općinskog i županijskog suda u Dubrovniku i stalne službe u Metkoviću, ravnatelja Državne geodetske uprave Danka Markovinovića, načelnika Policijske postaje Metković Dragana Sršena te gradonačelnice Metkovića Katarine Ujdur, ministar pravosuđa Ante Šprlje svečano je prerezao vrpcu podsjetivši kako je Vlada Republike Hrvatske, 19. prosinca 2008. godine, donijela odluku o kupnji nekretnine za potrebe smještaja pravosudnih tijela u Metkoviću.
- Ova zgrada je jedna tipična hrvatska priča. To je bivša zgrada poduzeća Razvitak, poduzeća koje je bilo nositelj razvoja doline Neretve i u kojoj je nekada radilo tisuću ljudi. Onda su došle devedesete, kada se ova zgrada pretvorila u sramotu države i doline Neretve kao simbol privatizacije i pljačke te neodgovornosti prema državnoj imovini - kazao je Šprlje.
- Ono što je obilježilo ovu zgradu su opći kaos i nered, a danas stojimo ovdje, u ovoj zgradi, u koju ulazi pravosuđe koje će slati jasnu poruku da takvo nešto više neće biti dopušteno - izjavio je ministar Šprlje i dodao: "U novouređenu zgradu suda će useliti službe s postojećim brojem zaposlenika te neće biti novih zapošljavanja".
Nova zgrada suda, u kojoj će raditi 64 službenika, površine je 3.158 četvornih metara i kupljena je od poduzeća „Oštrovce“ d.o.o. Njezina kupoprodajna vrijednost je 13,8 milijuna kuna, s uključenom projektnom dokumentacijom te ishođenom građevinskom dozvolom, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.
Nakon preseljenja, postojeća zgrada suda, u gradskom centru, najvjerojatnije će biti ustupljena Domu zdravlja Metković za proširenje zdravstvenih usluga, poglavito uređenje mini bolnice za što godinama postoje planovi ali zbog nedostatka prostora nikada nisu realizirani.

25. travanj 2024 00:17