StoryEditorOCM
KorčulaTRADICIONALNI 10. MARCO POLO CHALLENGE POSTAJE POLU-ŽELJEZNI!

KORČULA ima prvi half Ironman

Piše Dora Lozica
22. siječnja 2020. - 11:44

Srednje dugi triatlon službeni je hrvatski naziv utrke koja je u svijetu poznata i zaštićena pod nazivom half Ironman. Radi se o jednoj od najpopularnijih triatlonskih disciplina, a doslovno znači pola dužine Ironman triatlona, dužinske utrke izdržljivosti, u slobodnom prijevodu čeličnih ljudi. Polu-Ironman sastoji se od 1.9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom i 21 kilometra trčanja, utrka je prepoznata u Hrvatskoj i svijetu i da, ove godine održat će se i u Korčuli u sklopu već tradicionalnog K3 Izazova Marka Pola/Marco Polo Challenge utrke.
Da pitate Korčulane tko je donio triatlon u Korčulu i tko organizira half Ironman, prepostavljam da bi većina dala točan odgovor. Njegovo je ime Ivan Pavić, osim što je tajnik Triatlon kluba Split, on je i legenda hrvatskih triatlonskih utrka te svakako jedan od najzaslužnijih što će korčulanski K3 Izazov Marka Pola proslaviti 10. rođendan!
„Sjećam se kad su začetnici korčulanskog triatlona Michael Unsworth, vlasnik Palače Lešić Dimitri i njegova kćer Tania došli do mene s tom idejom, odlučio sam jednu večer provesti u Korčuli kako bih provjerio ima li tu kakva lokacija za utrku. Prvo sam nabasao na autobusni kolodvor i mislim se, što je ovo Bože dragi, pa gdje ću ja ovdje napraviti utrku? No, šetajući sam završio na Spomeniku i oduševio se, radi se o jednoj od najljepših lokacija za utrke uopće, mali, jedinstven i pitom. Evo nas deset godina nakon, hvala svima koji su pomogli pa makar i čašom vode! Nisam od onih koji nešto pokrenu pa odustanu, ali priznajem da sam očekivao kako će me u ovih deset godina zamijeniti neko mlađi“, prisjetio se Pavić.
Korčulanski K3 triatlon Izazov Marka Pola jedan je od najvažnijih događaja predsezone koji danas okuplja nekoliko stotina sudionika iz cijelog svijeta, ne samo profesionalne triatlonce, već i brojne rekreativce te one najmlađe sudionike dječjih utrka. Već uhodana organizacija na čelu s Pavićem te glavnim sponzorom i začetnikom triatlona, luksuznim hotelom Palačom Lešić Dimitri, uz pomoć Grada Korčule, TZ Korčule i brojnih volontera, prošle je godine obogaćena inicijativom za organizaciju half Iromana. Prvi je sastanak održan u svibnju, sa svim predstavnicama otočnih općina koji su jednoglasno potvrdili da žele sudjelovati u prvom otočnom srednje dugom triatlonu. Drugi je sastanak održan prije nekoliko dana kad je i potvrđena organizacija glasovitog natjecanja.
„Organizacija olimpijskog triatlona je jedno, a organizacija srednje dugog triatlona nešto sasvim drugo. Radi se o jako zahtjevnoj organizaciji na razini čitavog otoka, priča je definirana, službena stranica objavljena i već se javilo više od 20 natjecatelja iz Amerike, Švedske i drugih država Europe i svijeta. Ono što mi je izuzetno drago je da smo nakon 10 godina uspjeli ujediniti čitavi otok Korčulu. Mislili smo da ćemo to uspjeti natjecanjem osnovnih škola u sklopu Izazova Marka Pola, ali nismo. Sad već mogu reći da smo uspjeli“, objasnio je Pavić.
Ovogodišnji K3 Izazov Marka Pola trajat će od 24. do 26. travnja 2020. godine. U petak će se održati službeno otvaranje natjecanja, preuzimanje startnih paketa i treninzi trčanja, subota je rezervirana za sve discipline Izazova Marka Pola, dječje utrke i humanitarnu, uličnu utrku „Veliko srce“. Sve je to uvertira za veliki događaj u nedjelju, korčulanski half Iroman. Zona izmjene za srednje dugi triatlon otvara se u 6,30 sati, start je u 8 sati na plaži na Spomeniku, plivat će se 1.9 kilometara nakon čega je zona izmjene na parkingu na istočnoj rivi odakle se biciklom preko Novih puta kreće brzom cestom, zaobilaznicom do Vele Luke te nazad otočnom cestom kroz mjesta Blato, Smokvica i Čara, preko Pupnatske luke sve do Korčule, ukupno 90 kilometara. Nakon ostavljanja bicikla u Korčuli slijedi 21 kilometar trčanja do Račišća i nazad. Ciljna ravnina je nekoliko metara ispred stepenica na ulazu u stari grad. Radi se o dugogodišnjoj Pavićevoj želji da natjecatelji i posjetitelji dožive svjetski raritet, završetak half Ironmana ulaskom u cilj koji je ujedno i spomenik nulte kategorije.
„Ne znam kako bih drugačije rekao osim da je za ovakva natjecanja Korčula vrh! Odabrani ste među pet najljepših otoka na svijetu, cesta je odlična, nema rupa, more je kristalno čisto, o pogledu da ne pričamo, imate i dodatnu ponudu poput autohtonih vinskih puteva, a imate i ljude koji to mogu organizirati. Ukratko, imate jako veliki potencijal da kroz nekoliko godina ova priča postane poznata utrka od tisuću natjecatelja!“, ističe Pavić koji napominje kako će organizacijski sve raditi prema pravilima Ironmana.
Kako doznajemo od Pavića, za realizaciju korčulanskog half Ironmana trebat će više od 200 volontera, samo njih 150 osiguravat će stazu, na svakoj okretnoj stanici bit će ih najmanje 10, sudjelovat će svi otočni DVD-ovi, a članovi Moto kluba Korčula osiguravat će biciklistički dio staze. Za prijevoz volonetra trebat će najmanje 3 kombija i 10 osobnih automobila, a kao i svake godine sudjelovat će članovi Crvenog križa iz Korčule i desetak članova TK Split. Pavić ističe kako priču o half Iromanu treba još marketinški podignuti na veću razinu, ali to nije njegov dio posla. Osim toga, treba se potruditi naći što više sponzora, kaže, te se ovakve utrke ne mogu odraditi bez ozbiljne hotelske kuće koja će stati iza cijele organizacije.
Želite li i vi biti dio ove priče, možete se prijaviti na neku od disciplina K3 Izazov Marka Pola, ili na poziv za volontere koji je danas objavljen. Više informacija pronađite na http://marcopolochallenge.com/
Dora Lozica
23. travanj 2024 09:05