StoryEditorOCM
Korčula21. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KORČULE

Usvojen proračun za 2020. godinu, MOST-ovi amandmani teški više od pola milijuna kuna

Piše Dora Lozica
25. prosinca 2019. - 09:40
Korčulani su od Gradskog vijeća za Božić dobili tri amandmana veća od pola milijuna kuna te novi nerealni proračun veći od 63 milijuna kuna.

U ponedjeljak, u gradskoj vijećnici, održana je 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule s čak 18 točaka dnevnog reda. Sjednica je prvotno predviđena nekoliko dana ranije, 18. prosinca, no kako je nekoliko vijećnika vladajuće većine bilo odsutno, sjednica je odgođena za ponedjeljak 23. prosinca. Od 18 točaka dnevnog reda spomenut ćemo najzanimljivije - jedan jedini godišnji rebalans u iznosu većem od 28 milijuna kuna, otprilike 350 tisuća kuna premašen budžet za organizaciju koncerata te tri usvojena amandmana vijećnika MOST-a u iznosu većem od pola milijuna kuna!

Zavidna je vještina kojom gradska uprava Grada Korčule rebalansira proračun. Prošle je godine, jednim zahvatom u prosincu, proračun rebalansiran u iznosu većem od 40 posto, a isto se ponovilo i ove godine gotovo u istom postotku. Toliko veliki rebalansi svjedoče o lošoj kvaliteti proračuna koji se na početku godine „napuhuje“ nerealnim iznosima, a onda se ti iznosi režu za 40 posto. Oporbeni su vijećnici već ranije upozoravali na potrebu češćih rebalansa, kao primjer, susjedna Općina Lumbarda, s deset puta manjim proračunom, godišnje ima i do četiri rebalansa. Jedna od smjernica kvalitetnog proračuna je uravnoteženost, teži se da prihodi budu jednaki rashodima, a kako je to teško postići rade se rebalansi, što je rebalans manji i proračun je kvalitetniji.

No, to previše ne zabrinjava gradsku upravu Grada Korčule. Prošlogodišnji proračun od nevjerojatnih 73 milijuna kuna rebalansom je umanjen više od 28 milijuna kuna. Razlog tome su brojni projekti koji se tijekom godine nisu realizirali poput uređenja Liburne, uređenje terase Trepoce, uređenje Marmontovog puta, uređenje ulice Sv. Barbare, izgradnja dječjeg igrališta u Žrnovskoj Banji i mnogi drugi. Ne samo da ih ne zabrinjava, već su istu praksu primijenili i na izglasani proračun za 2020. godinu. Naime, svi nerealizirani projekti iz 2018., potom i 2019. godine danas se nalaze u proračunu za 2020. godinu koji, iako manji od prošlogodišnjeg, još uvijek iznosi prilično visokih 63 milijuna kuna. Kako često čujemo iz redova oporbe, Korčulani bi imali pravo od lokalnih političari koje su odabrali očekivati odgovorno uvrštavanje projektnih iznosa u proračun. Realno bi bilo očekivati da se iznosi uvrštavaju u proračun u očekivanim fazama isplate, a ne u stopostotnim iznosima, budući da je gradski proračun i politički dokument kojim se može obmaniti javnost. Unatoč tome, novi je proračun, kao i većina odluka donesenih na sjednici, prihvaćen s 8 glasova „za“ i 5 „protiv“.

Kad smo kod kod 8 glasova „za“, osma ruka vijećnika MOST-a, bez koje vladajući ne bi mogli donositi odluke, u ovom je sazivu Gradskog vijeća bila osigurana, no na ovoj je sjednici imala i svoju cijenu. I to koliku, veću od pola milijuna kuna!
Naime, vijećnik MOST-a Antun Tonči Borovina, koji je nedavno na toj funkciji zamijenio nekadašnju vijećnicu Ivonu Kapor, gradonačelniku je predložio tri amandmana, dopune koje želi uvrstiti u proračun za 2020. godinu. Prvim amandmanom naziva „Potpora braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji“ vijećnik Borovina je predložio iznos od 300 tisuća kuna kojim će se braniteljima pomoći prilikom zdrastvenih problema, kad branitelj nije u mogućnosti podmiriti pristojbe i naknade te prilikom sahrane. Kao obrazloženje navedeno je kako je braniteljske populacije svakim danom sve manje te kako braniteli u prosjeku umiru u 62. godini života, što je 14 godina kraće od prosjeka. Vijećnik je predložio da se stavka proračuna Izrada projektne dokumentacije i troškovi nadzora projekata umanji za 150 tisuća kuna, stavka Zdrastvene usluge građanima i nabavka uređaja umanji za 50 tisuća kuna te da se iz Programa za gradske kotare i mjesne odbore oduzme čak 100 tisuća kuna kako bi se prikupilo potrebnih 300 tisuća za branitelje. Oporba je istaknula kako nije jasno radi li se o braniteljima na području Grada Korčule, otoka ili županije, a nejasan je i kriteriji prema kojima će se spomenuta sredstva dodjeljivati. Osim toga, poručju iz oporbe, gradski kotari i mjesni odbori preko noći ostaju bez značajnih sredstava ionako skromnih proračuna zbog čega će morati odustati od planiranih projekata.

Drugim amandmanom vijećnik Borovina je predložio da se motociklističkoj karavani „Zajedno u ratu, zajedno u miru (od Prevlake do Vukovara) doda 30 tisuća kuna, a trećim amandmanom predlaže da se Program za obrtnike i poduzetnike koji je iznosio 100 tisuća kuna uveća na 300 tisuća kuna. Dodatnih 200 tisuća vijećnik Borovina predlaže oduzeti iz stavke Uređenje zgrade škole na Dominču, a u obrazloženju stoji kako u proračunu već nekoliko godina stoji iznos do 100 tisuća kuna za obrtnike i poduzetnike, ali nisu donesene nikakve mjere kojima bi se ta sredstva iskoristila. Za donošenje mjera kojim će poduzetnici iskoristiti 300 tisuća kuna, MOST-ov vijećnik daje rok do 1. travnja 2020. godine te ističe kako se prijedlozi za realizaciju „odavna nalazi u gradskoj upravi“. Oporba neogoduje jer ostaje nejasno o kakvim se konkretnim mjerama radi, tko je izradio spomenute mjere te po kakvim će se kriterijima sredstva dodijeliti.

Amandmane su gradski vijećnici dobili na dva A4 papira neposredno prije sjednice, a tad su ih i prvi put vidjeli. Unatoč tome, kao i činjenici da su tri spomenuta amandana „teška“ 530 tisuća kuna, svi su usvojeni te će biti uvršetni u proračun za 2020. godinu.

Zanimljiva rasprava vodila se i oko treće točke dnevog reda Konačni prijedlog programa o izmjenama Programa javnih potreba u kulturi Grada Korčule za 2019. godinu, aktivnost Koncerti. Gradonačelniku je pomanjkalo nešto manje od 350 tisuća kuna pa je stavka Koncerti s prvotnih 290 tisuća uvećana na više od 638 tisuća kuna. Gradonačelnik Fabris naveo je niz koncerata u organizaciji Grada Korčule, no bez konkretnog odgovora iz kojih stvaki je uzet novac i na što se točno potrošio pa je oporba zatražila pismeno detaljno obrazloženje uvećanja ove aktivnosti. Izmjena je prihvaćena, pogađate, s 8 glasova „za“ i 5 „protiv“.
 
16. travanj 2024 16:18