StoryEditorOCM
KorčulaPETA BAKALARIJADA PRIVUKLA BROJNE ZNATIŽELJNIKE

Evo zašto je korčulanska bakalarijada važna

Piše Dora Lozica
13. prosinca 2019. - 19:51
Nastavnici i učenici D.-razreda Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule danas su na glavnom gradskom trgu Plokati organizirali petu po redu Bakalarijadu, gastronomski spektakl humanitarnog karaktera.

Ako se pitate zašto je korčulanska bakalarijada jedna od najomiljenijih, ali i najvažnijih blagdanskih manifestacija, evo i odgovora. Osim promocije zdrave prehrane, nastupa vrijednih učenika i mogućnosti da svi građani jednako uživaju u skupoj namirnici, tu je i nezaobilani humanitarni karakter gastro manifestacije te predstavljanje škole.

Bakalar na „bilo“, prikle, orahnjače, kuglofi, bijelo i crno kuhano vino, čaj od domaćih trava – sve se to, i još puno toga, moglo degustirati na Plokati danas u organizaciji vrijednih kuhara, konobara i slastičara Srednje škole Petar Šegedin prilikom petog izdanja tradicionalne korčulanske Bakalarijade. Korčulani su u samo nekoliko sati pojeli oko 100 kilograma hrane, od toga oko 20 kilograma bakalara i otprilike 70 kg krumpira, odnosno više od 500 porcija. Iako su se jela dijelila besplatno i ove su se godine prikupljali dobrovoljni prilozi za udrugu Korčulansko-pelješko srce. U tek nekoliko sati Korčulani su prikupili više od pet tisuća kuna.

Prvu Bakalarijadu učenici i nastavnici SŠ Petar Šegedin organizirali su prije pet godina inspirirani tradicionalnom gastronomskom baštinom i sličnim manifestacijama u okolnim dalmatinskim gradovima. Danas se bakalar kuha u velikom kotlu na otvorenom, a nastup na Bakalarijadi je prestiž.

„Kuhanje bakalara na otvorenom je atrakcija i sigurno pridonosi odazivu koji je svake godine odličan. I ove se godine tražila porcija više, a posebno se želimo zahvaliti 'Korčula Hotels' koji su ponovno donirali sve namirnice potrebne za manifestaciju. Učenci se jako vesele ovom događaju, ove su godine u priličnom zaostaku pa nismo dizali puno učenika s nastave, nastupili su cijeli prvi D, četiri učenice drugog razreda te jedan iz trećeg. Ne mogu baš svi doći na Plokatu, ali vodimo računa da u tri godine školovanja svaki dođe na red barem jednom“, otkrila nam je Rina Poša, stručna učiteljica kuharstva i praktične nastave.  

Inače, pripreme za ovaj omiljeni gastronomski događaj u Korčuli počinju nekoliko dana ranije. Nekoliko dana uoči Bakalarijade, učenici u pratnji nastavnika odlaze u prirodu i beru ljekovite trave za kuhanje čaja, a dva dana prije namakaju bakalar te ga stružu i čiste. Jutro uoči događaja u nastavničkom praktikumu je velika gužva i uzbuđenje. Dio bakalara se pripremi u školi kako bi se na Plokati mogle odmah dijeliti gotove porcije, a dio se već drugu godinu kuhao na otvorenom, u velikom plinskom kotlu u kojeg su Korčulani rado zavirivali te iz kojeg se trgom širio karakterističan miris. Na Plokati se prže i prikle, a u planu je da se u narednim godinama kompletan proces pripremanja jela odvija na otvorenom, no za to treba steći dodatne tehničke uvjete. Budući da se učenici potrude i pokažu dodatnu motivaciju, nastavnici ih nagrađuju peticama iz zalaganja i slobodnim danima. Iako učenici nekoliko dana prije Bakalarijade dolaze doma u popodnevnim satima, nastavnici ističu kako uživaju u poslu. Osim radnih navika za učenike i užitka za korčulanska nepca, Bakalarijada ima i posebnu svrhu promocije zdrave prehrane, a ono što nastavnike posebno veseli je odnos njihovih učenika prema ovoj tradicionalnoj i skupoj namirnici.

Dora Lozica
 
 
 
 
19. travanj 2024 11:27