StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKA UDRUGA MLADIH

ZAPOČEO OTOČNI FESTIVUS Live svirke, partiji, slušaonice, fažol, kobasice i kuhano vino

Piše Dora Lozica
9. prosinca 2019. - 22:27
Korčulansku je publiku prošle subote rasplesao Pepi Jogarde jedan od pionira hrvatske klupske scene te rezident legendarnog zagrebačkog kluba Masters otvorivši prvi Festivus, zabavni blagdanski program otočnog undergrounda.

Turistička zajednica i Grad Korčula svojim stanovnicima, što se blagdanske zabave tiče, ove godine ne nude gotovo ništa. U gradu neće biti niti jedne adventske kućice, a na glavnom gradskom trgu Plokati Korčulane će uvesti tek djelomično popularna pjevačica Domenica. Lokalni kafići zatvaraju oko 22 sata, a one željne zabave i druženja razveseliti može samo izlet u neko obližnje otočno naselje ili drugi grad.

Sve je to ponukalo članove Korčulanske udruge mladih (KUM) da u svojim prostorijama na Dominču osmisle i organiziraju jedini zabavni otočni program s glavom i repom, prvenstveno za ljubitelje undergorund zvuka, ali i za široke mase. Program su prigodno nazvali Festivus oslanjajući se na epizodu kultne humoristične serije Seinfeld u kojoj je Festivus proslava osmišljena kao anti-božićni slogan za sve one koji ne žele osjetiti pritisak blagdana u konzumerističkom smislu.

„Odlučili smo slaviti Festivus cijeli mjesec. Program je osmišljen za sve one koji žele osjetiti jedan sasvim drugačiji, rasplesani Božić bez uobičajenih blagdanskih presinga, i to pod budnim okom Don Vita Corleonea. Pridužite nam se čaroliji Festivusa te izliječite svoje frustracije. Festivus for the rest of us!“ , poručuju iz KUM-a.

Program kojeg su osmislili zaista je šarolik, a počeo je već prošle subote kad je Korčulane rasplesao jedan od pionira hrvatske klupske scene, omiljeni zagrebački DJ, rezident legendarnog kluba Masters, promotor, radijski voditelj i strastveni vinar Pepi Jogarde. Pepi je zabilježio nastupe u skoro svim poznatijim klubovima u regiji, na festivalima na domaćim prostorima, ali i u Europi, a korčulanska ga je publika već imala priliku slušati u Ljetnom kinu na Lost in the renaissance festivalu. Domaćini poznatom DJ-u bile su lokalne snage kumovskog elektronskog projekta Tajne svemira, Markaya i Turek.

Već ovog petka 13.-og Festivus se nastavlja u vidu Predbožićne noćne more u organizaciji KaP kolektiva K'o žena i Korčula after partyja KaP-a. Predbožićna mora gostuje u KUM-u već drugu godinu za redom, a okupljene će zabavljati uz poznate rock hitove te zvukove funka i novog vala za one koji preferiraju nježnije zvukove.

Tjedan dana nakon, u subotu 20. prosinca, Korčulane očekuje prava poslastica, nasup poznatog lokalnog benda Mačići čiji će live nastup pratiti prigodna spiza, kobasice i kuhano vino ispred prostorija KUM-a.

Već 23. prosinca, u ponedjeljak, uz slušanicu industrial, progresivnih i gothic rock hitova proslavit će se Festivus day. Ljubitelje metala zabavljat će DJ Dali Pine Tree, ali i kuhani fažol i kobasice.

Točno na Božić održat će se još jedno izdanje već kultnog Pozor! Inkobrod festivala. Uz brojne projekte KUM-a, godinama se popularnošću i posjećenošću posebno istaknuo Pozor! Inkobrod, neverendig festival elektronske glazbe koji je od 2008. godine redovno realizira nekoliko puta godišnje u prostorijama KUM-a, a do sada je ugostio brojna istaknuta imena hrvatske is svjetske klupske scene.

Ovogodišnji festivus zatvorit će Corleone 28. prosinca na plesnjaku uz ritmove moderne i retro disco scene prigodnog imena Don Vito voli Disco, a hitove će puštati DJ Markaya.

Prostorije KUM-a kultno su mjesto otočne alternativne koje su do danas iznjedrile brojne zanimljive projekte. Korčulanska udruga mladih (KUM), kao prva udruga mladih na otoku, osnovana je 2003. godine s ciljem promicanja alternativnih oblika umjetnosti i življenja. Po uzoru na KUM godinama su osnovane i brojne druge udruge mladih, no samo KUM ostaje aktivan do danas, dugih  i plodonosnih 17 godina. Uz raznovrsne underground koncerte i događanja, radionice i slušaonice , KUM okuplja sve one koji se ne snalaze, kako ističu, u svakodnevnom mainstreamu. Odaberite svoj datum, ili više njih, i ne propustite ovogodišnji Festivus.

#KUM #Festivus2019 #hohoNo

Dora Lozica

 
19. travanj 2024 04:10