StoryEditorOCM
KorčulaZA NOVU GODINU NASTUPA DOMENICA

ZBOGOM KLIZALIŠTU U Korčuli niti jedna adventska kućica?

Piše Dora Lozica
29. studenog 2019. - 22:04
Prva adventska svijeća zapalit će se u nedjelju, a većina gradova sa zabavnim dijelom adventskog programa počinje već sutra. Istodobno, u Korčuli je objavljen tek „okvirni“ program, klizališta ove godine neće biti, a hoće li biti ijedna adventska kućica još uvijek se ne zna.

Dugi niz godina Korčulani su bili bez ikakvog zabavnog programa tijekom Adventa, božićnih i novogodišnjih blagdana, a onda je to krajem 2016. promijenio gradonačelnik Fabris. Jedan od najpopularnijih poteza Farbisa, Bajkoviti ledeni park u centru grada, privukao je tada brojne posjetitelje otoka i poluotoka, a tu je prvu godinu adventski program nudio klizanje na ledu, prigodna jela i pića, ali i zanimljiv program za djecu i odrasle. Prošle je godine, uz velike napore djelatnika KTD-a Hober, jedno od rijetkih klizališta s pogledom na more tehnički besprijekorno funkcioniralo te je bilo veće i kvalitetnije nego prijašnjih godina. Osim toga, Hober je kupio i četiri adventske kućice koje su ugostitelji uzimali u najam, nedostajalo je samo kvalitetnog popratnog sadržaja i programa koji bi dodatno privukao posjetitelje, ali i ugostitelje. Iako su se Korčulani nadali da će se manifestacija podignuti na veću razinu, dogodilo se upravo suprotno. Klizališta neće biti, a kako trenutno stvari stoje, niti adventskih kućica.

Sumnjičava je korčulanska javnost postala kad je 20. studenog, desetak dana prije početka Adventa, na stranicama Grada Korčule objavljena anketa s dva pitanja – želite li da se ove godine organizira klizalište na Spomeniku, te želite li da se ove godine organizira doček Nove Godine na otvorenom. U vrijeme kad je većina gradova u Hrvatskoj već imala definirane, kompletne i objavljene adventske programe, Korčulani su se do 24. studenog morali izjasniti žele li klizalište i doček, s tim da je nekoliko dana anketa bila u kvaru pa su na prvo pitanje imali mogćunost odabrati samo opciju NE. Danima smo pokušavali doći do rezultata ankete, dobili smo ih tek danas, a izgledaju ovako:

Na pitanje o klizalištu na Spomeniku odgovorilo je 820 građana, više od 72 posto građana odogovorilo je DA, odnosno da žele klizalište na Spomeniku, dok je nešto manje od 28 posto građana odgovorilo da NE žele klizalište.

Na pitanje o novogodišnjem dočeku odogovorilo je također 820 građana, gotovo 84 posto izjasnilo se za opciju DA, odnosno da žele doček na otvorenom, dok je nešto više od 16 posto građana odgovorilo da NE žele doček na otvorenom.
Sudeći prema anketi, većina Korčulana ipak je željna blagdanske zabave na glavnom gradskom trgu, no kako doznajemo, klizališta ipak neće biti.


„Nastavno na prošlogodišnje iskustvo vezano uz organiziranje klizališta želja organizatora je bila ove godine napraviti nešto drugačije na klizalištu, dodatni sportski i glazbeni programi, postavljanje kupole, postavljanje kvalitetne i vizualno atraktivne rasvjete, kvalitetnija infrastruktura. Na žalost, isporučitelj nije bio u mogućnosti odgovoriti zahtjevima, stoga je odlučeno da će se organizirati samo doček Nove Godine“, poručila je Milijana Borojević iz Turistiške zajednice Grada Korčula.

Istina je da je prijašnjih godina na klizalištu nedostajalo dodatnih sportskih i glazbenih programa, no priznajemo da nam je teško shvatiti kakve veze isporučitelj klizališta ima veze sa zabavnim programom. Osim toga, kvalitetna infrastruktura nije manjkala korčulanskom ledenom parku, dapače, „hoberaši“ su održavali klizalište na zavidnoj razini. Razloge sudbine korčulanskog klizališta koje će ove godine ostati zapakirano u nekom skladištu treba potražiti drugdje. Kako znamo iz prijašnjih godina, Korčulane je klizalište koštalo oko 260 tisuća kuna, prve je godine prodano oko 3700 ulaznica, a prošle godine tek 1500 ulaznica pa je dio građana negodovao zbog navodnog rasipanja novca korčulanskog gradonačelnika. Osim građana negodovali su i ugostitelji koji su unajmili kućice, pitali su se gdje je nestao adventski program koji je na klizalište trebao, popratnim sadržajima, svakodnevno privlačiti posjetitelje. Grad Korčula će ove godine uštedjeti tih 260 tisuća kuna, no pitamo se bi li se kvalitetnim programom i animiranjem javnosti moglo prodati više ulaznica i uštedjeti na drugačiji način?

Tako dolazimo do sljedećeg problema korčulanskog adventa – adventskog programa. U adventski su program prošle godine uvrštene većinom kino projekcije i predstave dječjih vrtića i kulturnih udruga, a ni ove se godine nije puno promijenilo. Iako adventska događanja počinju već sutra, kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Hane Turudić, program je za sad „okviran“ i ostat će takav do daljnjega. „Okviran“ znači da građani zapravo ne znaju što će se točno događati narednih mjesec dana, već će se svakodnevno u program uvrštavati novi događaji, kako ističe Turudić, predstave i koncerti Mjesnih odbora i škola. Sudeći prema ozbiljnosti kojom se u drugim gradovima sastavlja adventski program, moramo priznati da nas čudi ovakva praksa, a pogotovo nas čudi što u programu nisu uvršteni brojni bendovi, puhački orkestri, klape i zborovi, foklorne skupine, udruge vinara, gastro udruge i mnogi drugi kojih ima jako puno na području Grada Korčule te čiji bi članovi mogli na zabavan način predstaviti kulturnu baštinu grada. Ono što zaista treba pohvaliti jest program za djecu koji će se ove godine održavati u Gradskom parku na kojem će biti postavljen paviljon. Program se sastoji od kreativnih radionica, božićnih priča i projekcija dječjih filmova, a osmišljen je u suradnju Gradske knjižnice Ivan Vidali i Turističke zajednice.

Zvuči nevjerojatno, ali izgleda da će Korčulani ove godine morati do Vele Luke, Blata, Smokvice ili Lumabarde kako bi na adventskim kućicama uživali u kuhanom vinu, kuhanom džinu, kobasicama ili fritulama, a na blagdanski šušur mogu zaboraviti. Hoće li postaviti barem jednu adventsku kućicu, za sad, na samom početku Adventa, još uvijek nitko ne zna, ni direktorica Turudić, niti zamjenik gradonačelnika Ivan Šale. Posebno je neobično što se djelatnici instiucija ljute i negoduju kad im se postave pitanja o adventskom programu, rezultatima ankete, klizalištu i kućicama te svi smatraju da je organiziranje kulturnih i zabavnih programa nečija tuđa odgovornost. Jedino čemu se Korčulani ove godine mogu eventualno veseliti je doček Nove Godine. Na Plokati će nastupiti Domenica, a bit će i vatrometa. Možda vatromet spasi stvar.

Dora Lozica
 
23. travanj 2024 09:55