StoryEditorOCM
KorčulaFESTIVALU SE VRAĆA STARI SJAJ

U SUBOTU SVI NA MARTINOVO LITO! Najbolje hrvatske klape u Korčuli

Piše Dora Lozica
15. studenog 2019. - 14:04
Po svemu sudeći, dvanaesto izdanje popularne smotre klapa „Martinovo lito“ donijet će ove godine festivalu stari sjaj. Još prije nekoliko godina pitali smo umjetničkog direktora festivala, prof. Gorana Miloševića, možemo li uskoro očekivati da će smotra biti domaćin najboljim hrvatskim klapama i to u trajanju od dva dana, kako je to bio slučaj prije 12 godina. I dočekali smo, zahtjevna će klapska publika, koje na otoku ima puno, uživati u trenutno najboljim i najuspješnijim klapama.

U prvom redu, nastupit će majstori glasovne fuzije, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, pobjednici ovogodišnjeg FDK-a Omiš, ali i trostruki pobjednici 2015., 2016. i 2017. godine. Ništa manje zanimljive neće biti ni Splićanke iz mlade klape Luše koje su u tek dvije godine rada ostvarile zapaženi uspjeh, između ostalog, osvojile su i prvu nagradu publike u Omišu 2019. Nastupit će još i popularna klapa Contra, nastala od nekadašnjih članova kultne klape Cambi, koja je 2016. osvojila drugu nagradu stručnog povjerenstva i treću nagradu publike na Omišu kao i muška klapa Bošket iz Zagreba, susjedi s Pelješca, muška klapa Dingač, domaćini ženska klapa Moreška iz Korčule te kultna klapa Ošjak iz Vele Luke. Jako dobar „lineup“ za ljubitelje „a capella“ klapskog izričaja.

Smotru i ove godine organizira Centar za kulturu u suradnji s Gradom Korčulom i to u subotu, 16. studenog, u Domu kulture u Korčuli. Početak je u 19,30 sati, a ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u Centru za kulturu.

„Martinovo lito“ jedan je od najomiljenijih klapskih događaja Korčulana, uvijek se traži mjesto više, a neizbježnoj i tradicionalnoj zajedničkoj pjesmi, kolendi Sv. Martinu pridruži se i publika. Ono što prati festival je i pomno dekorirana pozornica kao i glasovita klapska fešta koja će uslijediti nakon što se svjetla pozornice ugase. Fešta će se ove godine održati, kako doznajemo, u Maloj kavani.
17. travanj 2024 01:19