StoryEditorOCM
KorčulaOLUJNO JUGO DONIJELO VELIKE PROBLEME

KORČULA U POTPUNOSTI ODSJEČENA OD KOPNA Dio ceste u Lumbardi završio u moru, kod Čare oboreno stablo onemogućilo promet

Piše Dora Lozica
Foto: čitatelji
13. studenog 2019. - 09:52
Rekrodni udari olujnog juga i dalje se nastavljaju. Jučer su na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježeni udari jači od 140 km/h, a sličan se scenarij nastavlja i danas.

Sve žurne službe upozoravaju otočane da ne napuštaju domove.

„Iako su sve ceste na Pelješcu, Korčuli i Lastovu prohodne, borimo se s velikim brojem oborenih borova te nanosa kamenja na cestama. Tko nužno ne mora izaći neka ostane doma! Postoji realna opasnost da vozačima, zbor udara vjetra, doleti neki predmet u vozilo tijekom vožnje“, upozorava Nedjeljko Poša, voditelj Nadcestarije Korčula.

Kako doznajemo od otočana, oboreno stablo bora jutros je onemogućilo promet na području Čare, jedno se vrijeme prometovalo kroz Pupnatsku luku, dok je u Lumbardi na području Koludrt dio ceste završio u moru.

„S osobnim automobilom se može proć uz sami rub kuća, međutim, situacija s nevremenom je takva da trenutno ne možemo ništa raditi, treba čekat smirivanje vremena kako bi sanirali cestu“, poručuju iz Općine Lumbarda.

Jake plime pogodile su većinom zapadni dio otoka, najviše Velu Luku i Zavalaticu. Zbog dizanja razine mora, ljudi su imali poteškoća pristupiti kućama, a more je došlo do samih pragova. Posebno zastrašujuće izgledao je jučer veliki most u Zavalatici koji je u potpunosti završio ispod razine mora (video).

Trajektna linija 634 Orebić-Dominče također je do daljnjega u prekidu. Sv, Krševanu ne smeta olujno jugo, kako doznajemo, već
odron rive na pristaništu u Orebiću.

„Usred jakog juga odvojile su se na vrhu mula kamene poklopnice, njih ukupno desetak. Krenuli smo sa sanacijom. Trajekt trenutno ne može pristat u Orebiću“, javili su iz Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Ako tome pridodamo brodske i katamaranske linije koje su u prekidu, možemo ustvrditi kako je jutros otok Korčula, kao i mnogo puta do sad, u potpunosti odsječen od kopna.

Dora Lozica 
 
 
25. travanj 2024 16:39