Županija Korčula

SLATKI KOLAČ, JOŠ SLAĐA NAGRADA

Rosana Jurjević i Nikolina Bratić pod mentorstvom profesorice Katarine Marelić osvojile zlatnu medalju za najbolji medenjak

SLATKI KOLAČ, JOŠ SLAĐA NAGRADA
Prošlog je tjedna u Tuheljskim toplicama održan 8. INTERSLAST, Međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, i konditorstva na kojem su Korčulanke iz Srednje škole Petar Šegedin osvojile zlatnu medalju za najbolji medenjak.

Tema ovogodišnjeg Interslasta bio je med, a učenice 2.D. razreda Rosana Jurjević i Nikolina Bratić, na čelu s mentoricom Katarinom Marelić, dokazale su da i Korčulani znaju kako uspješno, inovativno i ukusno umiješati med u kolače.

- Ovo je školi treća godina da nastupa na Interslastu, a ove smo se godine natjecali s tortom od meda i medenjakom. Naš se medenjak posebno istaknuo ne samo okusom, već i načinom izrade. Medenjaci su inače prazni ili punjeni, ali mi smo se dosjetile napraviti ih malo drugačije. Začinile smo ih začinskim biljem timijanom, spajali domaćim pekmezom od šljiva, a na kraju smo ih glazirali čokoladom. Osvojile smo zlato u kategoriji juniora. Nagrada nam puno znači, osim što je motiv za daljnji rad, nagrada je i dokaz da nešto radimo dobro“, objasnila je mentorica Katarina Marelić koja nam otkriva kako je zajedno s učenicama razvila ideju o korčulanskom medenjaku. I Rosana i Nikolina su izvrsne učenice, priznaje Katarina, uvijek zainteresirane i s mnoštvom ideja, a njihovu je interakciju s mentoricom prepoznala i predsjednica žirija Dragica Lukin, inače predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, istaknuvši inovativnost, modernost i vrhunsku izvedbu korčulanskog medenjaka.

Osmi Interslast u suradnji s Udrugom kuhara Krapinsko-zagorske županije ove je godine okupio oko 300 sudionika većinom slastičare iz Hrvatske i Slovenije, ali i Austrije, Turske, Tunisa, Italije i Nigerije. Osim natjecateljskog dijela na kojem se natjecalo čak 95 ekipa u 6 kategorija, na kongresu su održana i brojna predavanja i paneli posvećeni medu, a Korčulanke su zlato osvojile u konkurenciji od 15 ekipa.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije