StoryEditorOCM
KorčulaOTVARANJE 100. OBLJETNICE POSTOJANJA DRUŽBE KĆERI MILOSRĐA

Pogledajte što sve čeka sudionike proslave od četvrtka do nedjelje

Piše DV
2. listopada 2019. - 15:25
Od četvrtka, 3. listopada do nedjelje, 6. listopada u Blatu na otoku Korčuli Družba Kćeri Milosrđa TSR SV. Franje, koju je utemeljila blažena Marija Propetog Isusa Petković, priređuje otvaranje jubilarne stote godine postojanja Družbe uz prigodan simpozij i niz drugih događanja.

Prvoga dana u 18.15 sati u samostanskoj kapeli molit će se obred preminuća sv. Franje, a nakon toga slijedi misa s molitvom jutarnje koju će predslaviti dekan korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih u Blatu don Željko Kovačević. Od 21 sat do 7 sati ujutro bit će cjelonoćno klanjanje u kojem će se u molitvi pred Presvetim izmjenjivati članovi raznih pokreta koji postoje na župi te same redovnice ove Družbe.

U petak, 4. listopada klanjanje završava misom u 7 sati, a već u 9 sati u samostanu će biti otvorena izložba „Stoljeće ljubavi i milosrđa“. U programu će nastupiti klapa „Manina“. U 10 sati predviđen je polazak prema Babini i Prižbi, gdje je blaženica pisala prve Konstitucije Družbe Kćeri Milosrđa.

Otvaranje simpozija bit će u 16 sati u samostanskoj dvorani, a na otvaranju će uz govornike nastupiti redovnice i 100 djece iz dječjeg župnog zbora „Stope“. Od 16.30 počinje prvi ciklus predavanja koja će održati Tonći Padovan Maslinjak, don Mladen Parlov i mons. Petar Palić.

U župnoj crkvi Svih svetih u 18.15 sati bit će molitva krunice, a u 18.45 će na plokati ispred crkve nastupiti Hrvatska glazbena udruga „Sv. Vincenza“. Misno slavlje u 19 sati predslavit će hvarski biskup mons. Petar Palić u suslavlju s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, a na misi će vrhovna predstojnica Družbe s. Cristina Orsillo pročitati proglas otvaranja jubileja.

U subotu, 5. listopada radni dio simpozija u samostanskoj dvorani počet će u 9 sati jutarnjom molitvom, a nakon toga slijedi niz predavanja koja će održati: mons. Andrija Anišić, s. M. Emila Barbarić, s. M. Vlatka Bratinšćak, s. M. Jasna Crnković, s. M. Maria Luisa Gallager, s. M. Danijela Škoro, s. M. Anamarija Vuković i predstavnici Južne Amerike.

Od 16 sati Svjedočanstva milosrđa dat će s. M. Jelena Krilić sa suradnicima, u 17.30 bit će prikazana lutkarska predstava „Stopama ljubavi“. Zatvaranje simpozija predviđeno je za 18 sati kada će govoriti vrhovna predstojnica Družbe s. Cristina Orsillo. U 19 sati u svetištu bl. Marije Propetog će se slaviti misa koju će predvoditi župnik Kovačević.

U nedjelju, 6. listopada središnje euharistijsko slavlje predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U 10 sati krenut će procesija kroz mjesto nakon čega slijedi misno slavlje na kojem će vrhovna predstojnica Orsillo zahvaliti sudionicima. Prije mise, u 9 sati bit će vođenje kroz muzej i molitva u svetištu, a nakon mise na plokati ispred župne crkve igrat će se blatski tanac i viteška igra Kumpanija. Vrhovnu upravu Družbe, predstojnice samostana i njihove uzvanike u 12.45 sati primit će i u Općini Blato.
24. travanj 2024 20:32