StoryEditorOCM
KorčulaOKO 300 NATJECATELJA

VELOLUČANE I NJIHOVE GOSTE IZ CIJELOG SVIJETA ZAHVATIO 'TRKAČKI VIRUS' Održano šesto izdanje Vela Luka Outdoorsa!

Piše Dora Lozica
22. rujna 2019. - 20:28
Ovogodišnje šesto izdanje Vela Luka Outdoorsa teško se može usporediti s prvim izdanjem iz 2014. kad se za sudjelovanje prijavila tek nekolicina lokalnih natjecatelja. Svake je godine događaj poticao pozitivne trendove u trčanju, bicikliranju, ali i volonterstvu pa se ove godine prijavilo oko 300 natjecatelja iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Prijavilo se i oko 50 veloluških volontera, ali i na desetke volontera iz Hrvatskog planinarskog društva Marete, Trail i treking kluba Strka, Biciklističkog kluba Timun i Hrvatske gorske službe spašavanja. Manifestacija je osim utrka, ponudila i radionice, zanimljiva predavanja, projekcije filmova, izlete te zabavan i edukativan sadržaj za djecu.

- Idejni tvorac Vela Luka Outdoorsa je Vinko Prizmić, nekadašnji pročelnik HGSS-a i rođeni Velolučanin koji je došao na ideju organizacije ovakvog događaja, a i svake nam godine nesebično pomaže u realizaciji ideje. Za njegov humanitarni rad te doprinos društvenom i sportskom životu Vele Luke, Općinsko ga je vijeće ove godine nagradilo i priznanjem za životno djelo. Manifestacija je organizacijski zahtjevna i za nju se pripremamo gotovo cijelu godinu, već sljedeći mjesec dogovaramo termin za 2020. godinu. Događaj organiziraju Općina Vela Luka i TZO Vela Luka uz veliku pomoć HPD Marete, TTK Strke, BK Timun, HGSS-a i brojnih sponzora. Primarni cilj događaja je animirati Velolučane i sve otočane, mislim da smo u tome uspjeli, svake je godine sve više lokalnih stanovnika koji se žele uključiti - ili u natjecateljski ili u volonterski dio, otkriva nam načelnica Vele Luke Katarina Gugić koja je i sama otrčala 10 kilometara svog trećeg Outdoorsa.



A moto utrke „Izađi iz svog okvira“ zaživio je ne samo u smislu većeg broja lokalnih natjecatelja, već i u smislu programa i događanja pa je Vela Luka Outdoors ove godine trajao čak četiri dana. Prvog dana, u četvrtak, u Centru za kulturu Vela Luka, svečano je otvorena manifestacija nakon čega je uslijedila interaktivna panel diskusija na temu razvoja aktivnog turizma kao potencijalno rastućeg smjera ponude na otoku.

Diskusiji su sudjelovali Vinko Prizmić, idejni začetnik Vela Luka Outdoors-a, Danijel Lacko, pustolov i sportski novinar, Ana Matijaš, organizatorica biciklističkih tura, Dorjan Dragojević, direktor TZO Vela Luka te Frano Vlašić u ulozi moderatora.

Da Vela Luka ozbiljno cilja na aktivni turizam potvrdila je i načelnica Gugić predstavivši Projekt temeljne infrastrukture turizma u sklopu veloluškog Outdoorsa koji sadrži planove uređenja smart odmorišta, vidikovaca te biciklističkih i trkačkih staza.

Drugi dan manifestacije započeo je cjelodnevnom Školom slobodnog penjanja za mlade na Veloj rivi koja je izazvala veliki interes dok je u atriju Centra za kulturu predavanje održao poznati hrvatski Ironman triatlonac, ali i poznato lice veloluških postolja Marin Koceić. Koceić je vjeran natjecatelj veloluških utrka, a publici je dočarao sve uspone i padove jedne utrke te kako izgleda priprema za najvažnije svjetske trke na kojima sudjeluje i za koje se priprema baš u Veloj Luci. Nakon njegovog izlaganja uslijedile su projekcije pustolovnih filmova.

Sunčana i ne prevruća subota bila je središnji dan popularne manifestacije koja je ove godine, uz četiri utrke - Veli trail, Mali trail, Mala strka i MTB utrka - dobila i pravi dječji karakter. Program je započeo u jutarnjim satima na Veloj rivi radionicama slobodnog penjanja, slacklinea, zip linea i parkoura, a u popodnevnim satima je startala i Mala strka „Đir oko parka“, dječja utrka za uzrast do 10 godina prilikom koje su najmlađi trčali pod sloganom „Kad narastem i ja ću trčati Velu strku“ promovirajući sport i zdrav način života za mlađe generacije.



S Vele rive krenuli su i biciklisti na 28 kilometara dugi MTB maraton, a posebno je jedinstven start bio za sudionike 22 kilometra Velog i 10 kilometara Malog traila. Trkači su startali iz Vele spile, fantastičnog ambijenta jednog od najstarijih arheoloških lokaliteta na Mediteranu. Da doživljaj bude još autentičniji pobrinula se Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja Trtajun čiji su „praljudi“ u kostimima ispratili natjecatelje na jedne od najljepših, ali i najbržih staza Dalmatinske trail lige.

- Staze su zaista prekrasne i njihova ljepota i dinamika olakšava natjecateljima napore. Svake smo ih godine mijenjali jer smo tražili najbolju opciju, mislim da smo lani uspjeli prikazati najljepše dijelove Vele Luke i okolice, ove smo godine imali manje izmjene tako da mislim da sad imamo odličan proizvod kojeg nema smisla uskoro mijenjati, zaključio je Marko Herman, predsjednik TTK Strka te jedan od organizatora veloluškog Outdoorsa.

Herman nam otkriva kako luške staze tehnički nisu zahtjevne, prilično su brze pa su natjecatelji u cilj dolazili s vremenom i po deset minuta ispod dva sata. Osim Dalmatinske trail lige u sklopu koje se održava Outdoors, veloluška je manifestacija ove godine bila i zadnja etapa prvog izdanja Dalmacija stage run-a, trail utrke koja se dan za danom trči na različitim lokacijama. Natjecatelji iz cijelog svijeta trčali su na Braču, na Mosoru, oko imotskih jezera, na Čiovu kraj Trogira i na kraju u Veloj Luci. A, pobjednici su više ili manje očekivani.



Na ovogodišnje Outdoors postolje na Veloj rivi, u kategoriji Velog traila, ponovno se popeo Marin Koceić iz TTk Strke. Koceić je bio bolji od Novozelanđanina Iana Morgana i Nijemca Stephana Tassania, a zanimljivo je kako je prije nekoliko mjeseci na veloluškoj utrci Luška strka koja se održava povodom prvog dana ljeta, Koceić također prvi dotrčao do cilja, ali je svoj osvojeni pehar poklonio mladoj nadi luškog tračanja Leu Zlokiću. Zlokića je ta gesta prilično motivirala pa je ove godine u cilj dotrčao kao pobjednik Malog traila i to ispred Srđana Oršulića i Jure Žilića.

U ženskoj konkurenciji najbolja u Velom trailu bila je Petra Kulić Domitrović, druga je bila Njemica Singrid Linlacher, a treća Ana Perić dok je postolje u Malom trailu pripalo Anamariji Rajčić, drugo mjesto Jadranki Žilić, a treće Veri Mekinić.

U biciklističkoj utrci najbolji je bio Ante Klarić iz BBK Orlov krug, drugo mjesto pripalo je Sandru Kinđerskom, a treće Marku Surjanu. Nakon podjele odličja, svi sudionici uživali su u fešti uz Eksjurok band, a sutradan su se družili na otoku Proizdu gdje je bio organiziran besplatni izlet za sve sudionike ovogodišnjeg Outdoors-a.

- Ove se godine dogodilo ono što smo cijelo vrijeme priželjkivali, Velolučane je zahvatio 'trkački virus'! Ove je godine bilo preko 50 lokalnih natjecatelja, a gotovo cijeli mjesto se htjelo uključiti u manifestaciju na bilo koji način. Kad domaći ljudi prihvate ideju kao svoju, to je najbolji put prema realizaciji koji nema cijenu, zaključio je iskreno Herman.



Njegov entuzijazam podijelila je i načelnica Gugić koja u aktivnom turizmu vidi veliki potencijal ne samo Vele Luke, već i cijelog otoka.

- Bez obzira što lokalno stanovništvo još uvijek to ne doživljava, aktivni turizam će u narednim godinama biti jedna od glavnih grana turizma uopće, a baš je Vela Luka idealna destinacija za takav tip turizma zbog specifičnosti okoliša i prirode. Ove se godine potvrdila stara otočna tvrdnja, tko jednom ovdje dođe, uvijek se vraća, nastavljamo u tom tonu, poručila je Gugić.
20. travanj 2024 02:11