StoryEditorOCM
KorčulaPRIJATELJSKI ODNOSI

TRADICIONALNI KATARSKI JEDRENJAK U KORČULI Katarci došli promovirati Mundijal 2022.

Piše Dora Lozica
31. kolovoza 2019. - 14:19
Na zapadnoj je rivi Korčulane jučer dočekao nesvakidašnji prizor: tradicionalni, 40 metara dugi katarski jedrenjak Fath Al Khair uplovio je u Korčulu s ciljem promocije nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se održati u Državi Katar u studenom i prosincu 2022.

Desetak članova posade na čelu s kapetanom broda Muhamed Al Sadaom i veleposlanikom Države Katar u Hrvatskoj Naserom Hamadom Al Khalifom, iskrcalo se na korčulansku rivu u društvu državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frana Matušića, člana međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Katar Ranka Ostojića, zamjenika gradonačelnika Korčule Ivana Šale, direktorice Turističke zajednice Korčule Hane Turudić te brojnih zainteresiranih posjetitelja kao i najmlađih članova Nogometnog kluba Žrnovo. Nakon pozdravnih riječi, za goste morešku su odigrali članovi HGD-a Sv. Cecilija, a okupljeni su imali priliku zaviriti u drveni katarski jedrenjak te se fotografirati uz rekvizite nadolazećeg svjetskog prvenstva.

Dobri odnosi Korčule i Katra nisu novost, već je nekoliko puta šeik Hamad bin Kalif Al Thani, multimiljarder i nekadašnji katarski emir, posjetio Korčulu za koju kaže kako mu odgovara zbog smirenosti i opuštenosti, a neslužbeno doznajemo kako je baš on zaslužan da katarski jedrenjak za jedinu luku na koju će pristati u Hrvatskoj odabere baš Korčulu. Dobrim odnosima s Katrom može se pohvaliti i Republika Hrvatska.

„Hrvatska ima vrlo dobre odnose s Državom Katar, pripadamo skupini prijateljskih zemalja ove bogate zemlje i to je dobro za nas, ali i za njih jer imaju problema sa susjedskim odnosima. Naši su odnosi toliko unaprijeđeni da danas imate nekoliko letova dnevno iz Hrvatske za Dohu, a građanima Hrvatske ne treba viza za Katar. Veselim se Svjetskom nogometnom prvenstvu, nakon što smo prošle godine bili drugi, nadam se da ćemo 2022. u Katru biti prvi“, otkriva nam Ranko Ostojić, član međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Katar.

Jedrenjak Fath Al Khair putovat će ukupno četiri mjeseca i preći će gotovo pet tisuća nautičkih milja. U Hrvatsku je uplovio nakon Turske, Grčke i Albanije, a danas će napustiti Korčulu u smjeru Italije, točnije Venecije. Dogodine, jedrenjak će se zaputiti na još jednu promo-plovidbu tijekom koje će posjetiti Francusku, Španjolsku, Portugal, Maroko, Alžir i Tunis.
20. travanj 2024 06:28