StoryEditorOCM
KorčulaKLAPA JE KRUG, A SREDIŠTE MU JE U LUMBARDI

Drugo izadnje smotre Glasi psefizme

Piše Dora Lozica
26. kolovoza 2019. - 11:09
Prepun je bio sinoć Trg jutih naranača u središtu Lumbarde povodom drugog izdanja a cappella susreta klapa Glasi psefizme. U organizaciji klape Korda koja djeluje pod KU „Ivo Lozica“, uz pomoć Općine Lumbarda i TZO Lumbarda, večer su otvorili najzaslužniji za klapsku pismu u Lumbardi u skorije vrijeme, članovi klape Korda i to autorskom sklabom „Dozivju nas glasi“ voditelja Roka Radovana koja je nastala kako bi ovom susretu dala još jedan pečat autentičnosti.

Program je, na karakteristični opušteni, ali istodobno i profesionalni način, vodila poznata radijska i televizijska voditeljica Edita Lučić Jelić koja je postala zaštitni znak lumbarajskih klapskih smotri, a brojnu publiku pozdravio je i Igor Kršinić, načelnik Općine Lumbarda, istaknuvši kako je ovogodišnja titula Šampiona turizma Lumbarjanima pripala velikim djelom zbog bogate kulturne baštine, između ostalog i bogate i tradicionalne klapske pjesme koja se sinoć slavila na najbolji mogući način.

Na pomno ukrašenoj lumabrajskoj pozornici nastupilo je pet klapa od Rijeke preko Splita sve do Korčule, a nažalost Vokalisti Salone su morali u zadnji tren otkazati najavljeni nastup zbog zdrastvenih tegoba prvog tenora. No, to nije pokolebalo sinoćnju klapsku feštu, publika je pozdravila poznatu mušku klapu Mriža iz Splita čije je kormilo prvog tenora nedavno preuzeo mladi Lumbarjanin Marino Brčić. Nakon Mriže, zapljeskali su mladoj ženskoj klapi Izergo iz Lumbarde koja pod vodstvom Roka Radovana posljednjih godinu dana niže prve nastupe i prve uspjehe i nagrade poput prve nagrade žirija na Večeri debitanata omiškog festivala u Bolu. Nakon Izerga, dva puta na bis publika je vraćala legendarnu velolučku klapu Ošjak koja je svojim djelovanjem, već više od 40 godina, utrla put otočnim klapskim pjevačima, a nakon njih gromoglasan pljesak zaslužile su i članice poznate, dugogodišnje ženske klape Luka iz Rijeke. Ipak, najveće oduševljenje izazvali su domaćini, klapa Korda, koja je publiku oduševila tradicionalnim otočnim napjevima u novom, disharmoničnom i pomalo jazzy ruhu Radovanovih obrada, ali i popularnih uspješnica koje je publika popratila pljeskom u ritmu. Odličan razglas za kojeg su pojedini pjevači ustvrdili kako je „bolji nego u Omišu“, ali i zatvoren promet u centru Lumbarde svjedoče kako prilikom organizacije ništa nije bilo prepušteno slučaju.

„Za pozornicu se želimo zahvaliti članovima Udruge Lipa rič, a za razglas našem prijatelju Srećku Damjanoviću koji je vrhunski klapski znalac i ton majstor, koji zna što znači stupiti na pozornocu i pivat te koji nam je olakšao do te mjere da smo mi samo morali doć na pozornicu i radit ono što najviše volimo – pivat klapse pisme“, objasnio je idejni tvorac susreta te organizator Roko Radovan, inače voditelj i prvi tenor klape Korda.

Osim pozornicom i razglasom, Radovan je bio zadovoljan i publikom koja je ove godine bila tiša i primjerena a cappella pjevanju, ali i reakcijom općinskih vlasti koji su zatvaranjem prometa u centru Lumabrde osigurali intimnu atmosferu klapama i publici. Sve je to rezultiralo činjenicom da se sinoć na Trgu jutih naranača tražila stolica više, a s Glasima psefizme i klapskim susretom u Šerića dvoru prilikom kojeg se pjevaju isključivo narodni, tradicionalni klapski napjevi također u organizaciji klape Korda, čini se kako se otočno težište kvalitetne klapske pjesme preselilo na sam istok.

„Takvih susreta definitivno nedostaje, možemo nabrojit još samo par otočnih susreta s a cappela pismom i ovakvom intimnom atmosferom. Ideja ovogodišnje smotre bila je okupiti naše prijatelje, vrhunske klapaše i legendarne starije klape koje su se u Lumbardi zadnji put družile 80-ih godina. Mi smo još uvijek aktivni na omiškom festivalu koji je filter ne samo za kvalitetnu pismu, već i za druženje s aktualnim i legendarnim klapama, dok je a cappella vitalna ovakve se smotre mogu radit. Već smo kaparali neke klape za dogodine, nadamo se trećem izdanju, publika je sretna, mi smo sretni, to je najbolji recept“, otkrio nam je Radovan.

O intimnoj atmosferi posvjedočila nam je i voditeljica Edita Lučić Jelić koja se rado odaziva organizatorima kad je Korčula u pitanju. „Volim doći na Korčulu i tu se često družim s dobrim klapama. Večeras je bilo fenomenalno, ljestvica je podignuta u odnosu na prošlu godinu i dogodine će se morati još više potruditi u smislu organizacije. Rekla sam i na pozornici, ovo je bila večer ljubljenja, toliko emocija, svi su mogli osjetiti zašto je lipo pivat, zašto je lipo bit među klapama i klapskom pismom“, ispričala nam je Edita Lučić Jelić.

Večer su jednom rečenicom najbolje zaokružile članice klape Luka iz Rijeke koje su na pozornici, parafrazirajući se na glasovite riječi Fiamenga i moto FDK-a Omiš, poručile: „Klapa je krug, a središte večeras mu je u Lumbardi“.

Dora Lozica
 
20. travanj 2024 00:15