Županija Korčula

PROMOCIJA KNJIGE A. APOSTOLSKE

Prvi korčulanski krimić - Crni otok Marka Pola

PROMOCIJA KNJIGE A. APOSTOLSKE
U prekrasnom ambijentu korčulanske vile Cviličević, kanadska i francuska književnica Aline Apostolska predstavila je svoj krimić Crni otok Marka Pola u sklopu kulturnog i književnog festivala Korčula, centar Europe.
Krimić, čija se radnja odvija u korčulanskoj starogradskoj jezgri, prvi je dio trilogije o arheologinji Josephine koja otkriva okultne skupine i sprečava njihova mistične zavjere. Apostolska je i prošle godine oduševila otočnu publiku prilikom predstavljanja romana na francuskom jeziku. Napeta priča puna mistike i intrige zainteresirala je i Josepha Le Correa, vlasnika Kutka Knjiga, jedine knjižare na bilo kojem dalmatinskom otoku, pa je u suradnji s Apostolskom tražio nakladu zainteresiranu za prijevod i izdavanje krimića na hrvatskom jeziku. Apostolska je uskoro potpisala ugovor sa poznatom Zagrebačkom nakladom nakon čega je Crni otok Marka Pola ugledao svjetlo dana postavši prvi korčulanski krimić.
Publika je, osim u zanimljivoj višejezičnoj prezentaciji romana, uživala i u domaćinstvu vlasnice arhaične vile Cviličević, Marisol Burgio di Aragona koja je otvorila svoja vrata kako bi mističnom krimiću pružila autentične kulise. Književnom večeri ujedno je zatvoreno prvo izdanje festivala Korčula, centar Europe koje je tijekom srpnja i kolovoza ugostilo brojne renomirane književnike i publiciste iz regije i Europe.
Aline Apostolska je rođena u Skopju 1961. godine, a u dobi od četiri godine seli se u Pariz gdje ostaje do kraja devedesetih kad se sa svoja dva sina seli u Montreal. Apostolska je novinarka specijalizirana za područja kulture i umjetnosti, pisala je za mnoge časopise, dnevna i tjedna izdanja novina u Kanadi i šire, radila je kao urednik u nakladničkoj kući, producentica zabavnih emisija na kanadskoj televiziji te radijska voditeljica Radio-Canade. U 30 godina intezivnog rada objavila je više od 40 knjiga, novela, romana, kratkih priča i zbirki poezije za što je dobila mnoge nagrade. Osim francuskog, Apostolska tečno govori još pet jezika.
Dora Lozica

 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije