Županija Korčula

SVETOM MISOM I PROCESIJOM

Korčula svečano obilježila svetkovinu Velike Gospe

SVETOM MISOM I PROCESIJOM
Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, proslavljen je u svim župama korčulanskog dekanata, a najsvečanije je bilo u Korčuli na dva mjesta,oba značajna po 15. kolovoza iz 1571.godine, jer se od tada uobičajio kult vjerovanja da je toga dana Gospa primila molitve i pomogla Korčulu obraniti od napada turaka koji su htjeli osvojiti grad.Tog dana (prije bitke kod Lepanta) velika je turska sila pod zapovijedanjem alžirskoga potkralja Uluza Alije napala Korčulu. Iako je grad bio pod vlašću Mletaka, knez i plaćena vojska su pobjegli. Korčulane je za obranu pripremio i uspješno vodio arhiđakon svećenik Antun Rozanović.

Sačuvani Rozanovićev dnevnik govori da je iznenada počelo jako nevrijeme i oštetilo tursko brodovlje, koje je pronašlo zaštitu u zaljevu Svetom Nikoli, gdje su opustošili to predgrađe uz crkvu i samostan dominikanaca.Kad se učinilo da bi napadači mogli ući u grad preko te uvale, snalažljiva obrana  uz topove,pa kamenjem,vrelim uljem i drugim pomagalima turska je opsada bila odbijena,te su Turci,s velikim gubicima brodova i posade, morali odustati od osvajanja Korčule.Ta se pobjeda u Korčuli smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti, a vjeruje se da je Gospa uslišila molitve i pomogla da se grad obrani.
Proslava je počela  jutarnjom zavjetnom misom u Gospinoj kapelici, pokraj Gradske vijećnice, izgrađenoj u spomen na obranu Korčule od Turaka po Gospinu zagovoru, jer je na tome mjestu Rozanović održao propovijed i hrabrio građane. Jutarnju je zavjetnu svetu misu vodio zamjenik korčulanskog župnika don Frana Kuraje isusovac pater Krešimir Djaković župnik iz Sarajeva, a nakon ljubljenja i iskazivanja počasti moćima Blažene Djevice Marije štovatelji su se u procesiji ponovo vratili u katedralu.

Kasno poslijepodne je bila procesija sa Gospinom slikom od samostana sv. Nikole do centralnog trga Plokata(obiteljske kuće Bonguardo) i natrag,uz moljenje krunice, pjevanje Gospinih pjesama i “Tebe Majku Božju hvalimo”. Procesiju je kao i misu vodio i propovijedao otac dominikanac Marko Bobaš starješina dominikanskog samostana Sv.Nikole u Korčuli, koji je skupa s pukom slaveći svetu misu Gospi u čast naglasio kako se njezino ime štuje od najranijih dana kršćanstva,a korčulanima je dodatno značajna da joj iskažu zahvalnost za isprošenu milost koja je svojim zagovorom spasila grad.
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije