StoryEditorOCM
KorčulaPROJEKCIJA JE ODGOĐENA ZA VEČERAS!

Apsolutna pobjednica 66. Pulskog filmskog festivala večeras u Korčuli

Piše Dora Lozica
12. kolovoza 2019. - 19:00
DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ NA PROGRAMU I VEČERAS!

Sinoć je u Centru za kulturu u Korčuli, Dianu Budisavljević, apsolutnu pobjednicu 66. Pulskog filmskog festivala dočekala dupkom puna kino dvorana i gromoglasan pljesak. Nakon uvodne riječi organizatora i poznate režiserke, publika je s nestrpljenjem očekivala projekciju nagrađenog filma „Dnevnik Diane Budisavljević“, no nažalost zbog tehničkih poteškoća projekcija je nekoliko puta zaustavljena. Zbog velike opterećenosti glavnog otočnog dalekovoda, cijeli je otok nekoliko puta tijekom jednog sata ostao bez napajanja električnom energijom. Unatoč nestancima struje, veliki interes Korčulana nije splasnuo pa je publika strpljivo sjedila čekajući nastavak projekcije. Organizatori su na kraju morali zamoliti publiku da napusti kino dvoranu jer projekcija nije bila moguća, a fim će se prikazati večeras, u 21,15 sati u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli!

„Dnevnik Diane Budisavljević“ premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu za više od četiri tisuće gledatelja oduševivši podjednako žiri, kritiku i publiku. Uz osvojene Veliku zlatnu arenu za najbolji film, nagradu publike Zlatna vrata Pule i nagradu FEDEORA koju dodjeljuju kritičari Europe i Mediterana, osvojio je još Zlatne arene za režiju (Dana Budisavljević), glazbu (Nenad i Alen Sinkauz) te za montažu (Marko Ferković). Film prati život poznate hrvatske humanitarke i aktivistice Diane Budisavljević koja je za vrijeme NDH režima spasila tisuće djece i žena iz ustaških koncentracijskih logora. Također, ovo je prvi put od davne 1957. da je glavnu nagradu festivala u Puli dobio film žene redateljice.

Film se prikazuje u sklopu ovogodišnjeg programa „75 godina slobode“ kojim se obilježava oslobođenje grada i otoka Korčule od fašističke vlasti, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule te kolektiva radijske emisije o ravnopravnosti spolova „K'o žena“. Program sufinancira Grad Korčula i Dubrovačko-neretvanska županija, a raznoliki i zanimljivi nastupi tijekom kolovoza i početkom rujna bit će pravo zagrijavanje za ovogodišnji Korčula after Party (KAP), forum za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice koji će okupiti brojna poznata imena poput Dubravke Ugrešić, Igora Štiksa, Jurice Pavičića i mnogih drugih.

Nakon otvaranja s Danom Budisavljević, 21. kolovoza u 20,00 sati u kino dvorani prikazat će se film „Teret“ redatelja Ognjena Glavonića, 24. kolovoza u 21,00 sat na Trgu Sv. Justine održat će se koncert aktivističkog zbora „Horkestar“, na istom mjestu 30. kolovoza u 20,00 sati knjigu „Kraljevstvo božje i nacionalizam“ predstavit će fra Drago Bojić, 11. rujna u 20,00 sati također na Trgu Sv. Justine, Dragan Markovina i Mirko Pecotić održat će predavanje „Korčula u NOB-u, oslobođenje otoka Korčule i doprinos Korčulana pobjedi nad fašizmom“ te 13. rujna u 19,00 sati na Spomeniku položit će se vijenci za pale borce NOB-a.

Dora Lozica
 
25. travanj 2024 02:15