StoryEditorOCM
KorčulaU GALERIJI HAZU-a NA KORČULI

Izložba i promocija nove monografije Stipe Nobila

Piše PSD.
10. kolovoza 2019. - 15:28

U HAZU Galeriji Maksimilijana Vanke u Korčuli održana je u petak navečer promocija monografije uz prateću izložbu slika Stipe Nobila iz Lumbarde.
Koliko je Stipe Nobilo omiljen kod ljubitelja likovne umjetnosti, najbolje pokazuje podatak da je većina posjetitelja tražila mjesto u HAZU dvorani sat vremena prije početka promocije. Mnogo ih je stalo i na nogama prateći predstavljače monografije, među njima autora akademika Luka Paljetka i prof.Sani Sardelić, kustos Gradskog muzeja Korčula te u ime nakladnika Školske knjige Ante Žužula.
U ime organizatora izložbu je otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris,koji je oduševio posjetitelje podatkom da će Grad Korčula uskoro potpisati ugovor s HAZU i dobiti na određeni period upravljanje Galeriju Vanka.Poslije građevinsko-restauratorskih radova Galerija i cijela vila koju je Korčuli poklonio likovni umjetnik Mihael Vanka postat će opet biser hrvatske baštine,rekao je gradonačelnik Fabris.Pošto promociji nije mogao nazočiti uz Luka Paljetka i autor Tonko Maroević,njegov je tekstualni pozdravni osvrt pročitala prof.Sani Sardelić.
Autori monografije su napomenuli da je ovo druga po redu monografija Stipe Nobila u kojoj je više od 400 fotografija- djela koja prikazuje njegov rad od 1967. do 2016.godine koju je objavila Školska knjiga iz Zagreba. Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Stipe Nobilo rođen je 1945.Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi prof. Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Šime Perića. Prvu je samostalnu izložbu priredio 1976. godine u Zagrebu, nakon čega su zaredale učestale prezentacije i radovi na restauratorskim i na kamenarskim zahvatima. 2004.godine mu je objavljena prva monografija,dok su u sadašnjoj umjetnikova od 1967. do danas,a Stipe intenzivno u svojoj rodnoj Lumbardi na Korčuli, stvara i dalje. Stručan komentar i preporuka akademika Luka Paljetka navela je posjetitelje i na razgledanje izložbe slika večih dimenzija,na kojoj je prikazano 30 djela medideranskog-korčulansko-lumardskog krajobraza gdje su u u prvom planu vinogradi i maslinici,koje Stipe Nobilo uz umjetnički pristup doživljava i kao svi sumještani u obradi vinograda,maslina,ribolova,sekanja barke. Stipe Nobilo je kazao da su njegovi radovi iako autorski prepoznatljivi uglavnom pejzaž.
Tekst i foto: Niko Perić
19. travanj 2024 07:13